Hopp til innhold

Britene ga råd før stormingen av tempelet som førte til drapet på Indira Gandhi

Britiske spesialsoldater ga indiske myndigheter råd i forkant av et de blodigste angrepene i landets moderne historie, men statsminister David Cameron har ingen planer om å beklage.

Sikh-demonstrasjoner i India

I helgen demonstrerte mange sikher i gatene i Jammu etter at statsminister Rahul Gandhi og Indira Gandhis barnebarn nektet å unnskylde angrepet i 1984 som tok livet av flere tusen sikher. Nå viser det seg at britene også var involvert.

Foto: Channi Anand / Ap

I dag kom rapporten som slår fast at britiske SAS-soldater reiste til India og rådføre Indira Gandhis regjering, før hun bestemte seg for angrepet på Det gylne tempel i Amritsar i 1984. Et angrep som senere bare har blitt omtalt som Den store sikhmassakren.

Mellom 500–5000 drept

Operasjon «Blue Star», som den ble kalt av indiske militære, skulle fjerne den opposisjonelle sikhen Jarnail Singh Bhindranwale og hans militante gruppe fra tempelet de hadde forskanset seg i Amritsar i Punjab.

I flere måneder hadde Bhindranwale og hans menn sammen med flere andre separatistgrupper okkupert sikhenes kanskje aller helligste sted etter en langvarig konflikt med den hindudominerte regjeringen.

Den 5. juni 1984 smalt det og var starten på flere år med bittert fiendskap mellom sikher og hinduer i India.

Angrepet i den nordindiske byen drepte et sted mellom 500 og 5000 mennesker, alt etter hvem man spør. Noen grupper opererer med tall helt opp mot 20.000 døde etter de voldsomme opptøyene og militæraksjonene som fulgte i dagene og månedene etter angrepet.

Indiske soldater i Amritsar i 1984

Den 5. juni stod flere tusen indiske soldater oppstilt rundt sikhenes kanskje aller helligste sted Det gylne tempel.

Foto: Ap

Lynsjet og drept

Angrepet førte til steile fronter mellom landets sikher og den hinduistiske majoritetsbefolkningen.

Det hele toppet seg da statsminister Indira Gandhi, fire måneder senere, ble drept i et hevnangrep fra to av sikh-sikkerhetsvaktene.

Verdens mest folkerike land eksploderte.

India var totalt lammet. Hus og bygninger ble satt i brann. Sikher ble banket opp og lynsjet på åpen gate. Slått og brent til døde. Landet ble rammet av en nesten endeløs voldsspiral før det hele ebbet ut mot slutten av tiåret. Da var nesten ytterligere 20.000 drept.

Indira Gandhi og sønnen Rajiv

Indira Gandhi, her sammen med sin sønn og tidligere indisk statsminister Rajiv Gandhi tidlig på vårparten 1984, noen måneder sener ble hun skutt av to av sine egne livvakter.

Foto: STR / AFP

– Begrenset deltagelse

I dag, nesten 30 år etter angrepet på Det gylne tempelet, er fremdeles striden rundt sikhenes uavhengighetskamp på 80-tallet brennbart tema. Og dagens rapport som ble lagt frem for det britiske underhuset bekrefter at daværende statsminister Margaret Thatcher kjente til de britiske rådgiverne.

– Dagens avklaring viser at Storbritannias deltakelse kun var på det rådgivende nivå og begrenset seg til de indiske myndighetene på et tidlig stadium. De hadde begrenset innvirkning på de tragiske hendelsene som utspant seg rundt tempelet tre måneder etter, fortalte utenriksminister William Hague det britiske underhuset i dag.

Og han får støtte fra noen av dem som var med i planleggingen av angrepet.

– Britene spilte ingen rolle, og flere indiske fremstående militære på den tiden var ikke engang klar over at britene hadde gitt råd, sier Israr Khan til TimesNow i dag. Han var leder for den fatale operasjonen for 30 år siden.

Andre krever at britene nå kommer med en uforbeholden unnskyldning.

– Det de har lagt frem er ikke den hele og fulle sannheten. De må nå legge alle faktaene på bordet og si unnskyld, sier Manjeet Singh, leder for det regjerende Sikh-partiet i Punjaab, delstaten der byen Amritsar ligger.

Indiske myndigheter på sin side ønsker ikke å kommentere saken før de har satt seg skikkelig inn i dokumentene som ble fremlagt i dag.

Indisk sikh-demonstrant krever rettferdighet for offrene fra 1984-masakeren

En ung sikh krever rettferdighet for ofrene etter Massakren i 1984 denne helgen, etter at statsminister Rahul Gandhi ikke unnskyldte drapene på flere tusen sikher.

Foto: Channi Anand / Ap

Ingen unnskyldning

For ett år siden la statsminister David Cameron ned en krans for å hedre ofrene for massakren ved Jallianwala Bagh, også det i Amritsar, der rundt tusen indere ble drept av britiske soldater i april 1919.

Heller ikke den gang kom Cameron med en offisiell unnskyldning på vegne av Storbritannia.

SISTE NYTT

Siste nytt