Brigitte Macron: – Jeg er ikke «first» og jeg er ikke «lady»

Hun har flyttet inne Élyséepalasset med den yngste presidenten som det franske folk noensinne har valgt. Sommeren har ikke vært bare enkel for Brigitte Macron.

France President

Brigitte Macron like før innsettelsen av hennes mann som Frankrikes president i mai i år.

Foto: Yoan Valat / AP

Det var de dagene og ukene. Innimellom var det også de minuttene og sekundene. Det politiske Frankrike vekslet mellom et optimistisk kaos, og en ide om en ny retning. Det var den usikre følelsen både hos tilhengere og motstandere av Emmanuel Macron. Usikkerhet ledsaget av spørsmålet «kan det virkelig holde helt inn?»

Det var april og Brigitte Macron hadde gitt litt tid til fransk presse.

– Han er nødt til å vinne denne gangen. Om fem år vil jeg se helt sånn ut sa Brigitte og tok et fast grep med fingrene like over kinnbena.

Brigitte dro hele ansiktet kraftig opp og bakover, før hun lo, og journalistene turte å smile over Madam Macrons harselering med seg selv og fremtidige ansiktsløft.

Yngst siden Bonaparte

Alle meningsmålinger og politiske kalkyler viste at den 63 år gamle Brigitte Macron var gift med Frankrikes neste president.

FRANCE-ELECTION/

Kvelden den 7. mai da seieren var et faktum entret Brigitte Macron verdensscenen på alvor. En scene hun nå vil kunne opptre på i minst fem år.

Foto: CHRISTIAN HARTMANN / Reuters

Ikke det at 60 pluss er noen alder for en presidentektefelle, men Brigitte Macron lå an til å flytte inn i Élyséepalasset med den yngste statssjefen i Frankrike siden Napoleon.

Den nå 39 år gamle Macron traff Brigitte da han var 15. Da het hun Brigitte Auzière og var 39. Hun var gift, hadde tre barn og var Emmanuel Macrons gymnaslærer.
Hennes eldste sønn Sebastian er to år eldre enn Macron.

I innspurten under en utendørs valglunsj i en fjellandsby på øya Korsika spurte vi Macrons tilhengere om den siste og avgjørende runden vil bli styggere? Om det ville komme personangrep og om ekteskapet med Brigitte gjorde han sårbar? Det ble blankt avvist.

– Dette er Frankrike. Det er hans privatliv og vil ikke påvirke hva folk velger, sa de mens de tok inn Korsikas vårsol og forsynte seg fra sjenerøse fat med øyas versjon av tapas.

Ennå var det rosévin i glassene. Macron og hans følge lå langt etter programmet, men ingen så ut til å ha dårlig tid.

Sex og politikk

At fransk politikk er mindre prippen og at privatliv, utroskap og offentlig personers seksuelle eventyr har mindre å si enn i andre land er noe franskmenn ofte legger frem som en sannhet. Kanskje er det franskmenn oftere enn kvinner som forkynner dette synet.

Men som i all politikk er dette kun en sannhet som konkurrerer med andre sannheter.

Bildebeviset

Fotografiet fra statsbegravelsen til president François Mitterrand i 1996 fanger et nært ikonisk øyeblikk i nær fransk historie. Ved kisten står Mitterands ektefelle Danielle Mitterrand og ekteparets to sønner sammen med Mitterands elskerinne Anne Pingeot. I bildet litt forann Anne Pingeot står datteren hun og Mitterand hadde sammen. Datteren var den da 21 år gamle Mazarine Pingeot.

null

Ektefelle Danielle Mitterrand, sønn Jean-Christophe Mitterrand, datter Mazarine Pingeot, elskerinne Anne Pingeot og sønn Gilbert Mitterrand ved kisten til Mitterand under statsbegravelsen i 1996.

Foto: Derrick CEYRAC EPA / NTB scanpix

I ettertid et bildebevis på det dobbeltliv det er rom for å leve i fransk offentlighet, men Mitterand holdt i det lengste både datteren og elskerinnen unna denne samme offentligheten. Og presidenten fikk avlyttet de han viste kjente til datteren. Mitterand vernet sin person og makt, og kanskje også datteren. Kun da det var ett år igjen av hans presidenttid ble farskapet røpet for det franske folk av det franske magasinet Paris Match. Året etter så døde Mitterand.

I ettertid har også en ung svensk konservativ politiker født i 1988, stått frem som Mitterands ukjente sønn.

Gjorde presidentembete til latter

Om vi da går med på at det i Frankrike er en viss tradisjon for at privatliv er privatliv betyr ikke det at privatlivet ikke kan ha en pris.

At adferd i og utenfor familiekretsen ikke nødvendigvis får politiske konsekvenser betyr ikke at deler av pressen ikke synes livet ditt er godt og salgbart stoff.

Da paparazzier fanget opp den forrige presidenten, François Hollande på vei til sin nye elskerinne var det ikke utroskapen som skapte de sterkeste reaksjonene. Det var det at han ble fotografert kjørende på en scooter rundt i Paris gater med sikkerhetsvakter på slep som gjorde folk sinte. Det fikk presidentembete til å se latterlig ut. Det skadet Hollande.

Et feilet personangrep

Macrons hovedmotstander i presidentvalget, Marine Le Pen var villige til å teste ut den franske sannheten om skillet mellom privatliv og politikk. Eller sex og politikk om du vil.

I den siste og avgjørende TV-debatten la lederen for Nasjonal Front det meste av egen politikk til side og brukte mye energi på å angripe Macrons person. Da Macron i en av ordvekslingene svarte langt og fremstod som belærende, svarte Le Pen.

– Ikke lek lærer elev med meg, du liker kanskje sånne leker, men jeg er ikke med på det, sa Marine Le Pen.

Taktikken feilet og kvelden den 7. mai kunne Emmanuel Macron og hans tidligere gymnaslærer, nå ektefelle Brigitte Macron, møte folket utenfor Louvre i Paris som valgets vinnere.

Emmanuel Macron var den nye vinen, sensasjonen som vant på et manifest drodlet på internett og bygget på fremtidstro, men hva var Brigitte Macron.

Satire eller sjikane?

Forsiden til satiremagasinet, Charlie Hebdo fanget opp det nesten uvirkelige resultatet med en tegning hvor Macron står og holder på magen sin til 24 år eldre kone, nå opplagt gravid.

– Han vil utrette mirakler, stod det.

Unødvendig stygt, sjikanerende og diskriminerende var reaksjonene på sosialemedier. Om hun hadde vært 39 og han over 60 hadde ingen kommentert eller karikert aldersforskjellen på samme måte, skrev og sa mange.

Fordie av Charlie Hebdo med Emmanuel og Brigitte Macron

Charlie Hebdos forside etter presidentvalget avgjørende rundet i mai. Magasinet holdt som vanlig ikke igjen i sin satire.

Foto: Arnauld Aubery / NRK

– Ikke alt som teknisk mulig er ønskelig tvitret, Brigitte Macron som sitt eget svar til forsiden, og la til #jesuischarlie.

De første offisielle oppdragene som den franske presidentens ledersager gikk godt. Brigitte Macron fremstod som elegant, moteriktig, selvstendig og intelligent. Kvinner i alle aldre, mens særlig de rundt hennes egen, roste henne for å bryte en barriere.

FRANCE-USA/

– Du holder deg så godt, sa Trump til Brigitte da han den amerikanske førstedamen besøkte Paris. Feminister på tvers av verden reagerte på kommentaren.

Foto: POOL / Reuters

Den 14. juli tok Emmanuel og Brigitte Macron imot Donald og Melania Trump i Paris.

Foto av de fire i Eiffeltårnet, begge par med en aldersforskjell på 24 år, fanget opp en av de mange kontrastene mellom Trumps USA og Macrons Frankrike.

FRANCE-US-POLITICS-DIPLOMACY

Ekteparet Macron og ekteparet Trump i restauranten i Eiffeltårnet i Paris i sommer.

Foto: YVES HERMAN / AFP

Det var ikke noe gammelt, men noe nytt Brigitte brakte inn i Élyséepalasset.

Hun fremstod som en moderne kvinne som bidro til å bringe tilbake en verdighet til presidentembetet som mange franskmenn følte hadde forvitret under sprellemannen Nicloclas Sarkozy og under Hollande som var både pinlig og kjedelig på samme tid.

Det er liten tvil om at ekteparet Macron var svært bevist og klar over behovet om både å fornye og gjenreise presidentembetet. Allerede før valgseieren var tanken lansert om at Brigitte Macron kunne få en offisielle førstedame rolle.

FILES-FRANCE2017-POLITICS

Brigitte og Emmanuel i Normandie noen uker før valget. Ekteparet skal brukt mye tid på å diskutere politikk og roller.

Foto: ERIC FEFERBERG / AFP

Ideen viste seg raskt å være en taktisk bom. Folket hadde valgt han ikke henne. Den ene av Macrons motstandere under presidentvalget, den konservative François Fillon gikk fra å være til favoritt til å tape forsmedelig fordi det ble avslørt at som parlamentariker hadde gitt sin kone og sine barn stillinger betalt av det offentlige.

Det ble startet en underskriftskampanje for å stanse «Førstedameforslaget», Emmanuel Macrons popularitet begynte å falle og etter over 300 000 underskrifter og noen sommeruker med en tidvis ubehagelig debatt og backet Élyséepalasset ut.

Det kom en ny twittermelding fra Brigitte Macron. –Jeg er verken «first» eller «lady»jeg er Brigitte Macron, skrev hun.

Og Élyséepalasset la ut en kunngjøring om at det ikke ville bli opprettet noe eget kontor for en førstedame. Brigitte Macron ville ha et kontor. Hun vil jobbe særlig med likestilling, barn, utdanning, og funksjonshemmede. Hun har en rolle og skal støttes av to rådgivere og et sekretariat, men ingen tittel og ingen lønn. –Dette ville betales over presidentkontorets ordinære budsjett, lød det.

Åpenhet

Det ble laget et eget elektronisk charter på internett om presidentektektefellens oppgaver og finansiering. Ingen skal være i tvil om at med Macron som president kommer også mer åpenhet.

Det første lengre intervjuet

Dette var utvilsomt noen tøffe dager midt i den franske fellesferien i August: Omtrent samtidig gav Brigitte sitt første lengre intervju til den franske utgaven av magasinet Elle.

Hun svarte på hvordan hun reagerte på de mange nedsettende og kjønnsdiskrimenrede uttalelsene.

–Jeg tok det tungt. Så sa jeg til meg selv du går igjennom en tøff tid, men ti stille om det. Det vil gå over.

Brigitte Macron innrømmet også at kjærlighetsforholdet til Emmanuel Macron har smertet privat.

–Barna lider ofte. Jeg vet jeg har påført dem en del smerte, og det er det jeg bebreider meg selv for mest av alt, men jeg kunne ikke noe for det jeg gjorde. Det er øyeblikk i livet når du må foreta vitale valg.

– Det som er sagt om aldersforskjellen er ofte så smålig. Selvsagt er det øyeblikk, som når vi sitter så spiser frokost, hvor jeg tenker; her sitter jeg med mine rynker og han med sin fresh-het, men det er bare sånn det er.

SISTE NYTT

Siste nytt