Brexit må gjennom parlamentet – nederlag for May

Britisk høyesterett har i dag bestemt at det må holdes en avstemning i Parlamentet før utmeldingsforhandlingene med EU kan starte.

BRITAIN-EU-POLITICS-COURT-BREXIT

HØYESTERETT: Brexit må gjennom Parlamentet

Foto: HO / AFP

Den britiske regjeringen har argumentert for at det er unødvendig med en avstemning i Parlamentet før artikkel 50 i Lisboa-traktaten utløses, og dagens kjennelse er derfor et nederlag for statsminister Theresa May.

Avgjørelsen ble tatt med 8 mot 3 stemmer.

Artikkelen må utløses før Storbritannias formelle utmeldingsprosess fra EU kan starte.

​ – Partilederne har sagt at de vil respektere folkets vilje. Men det blir en ekstra runde i Parlamentet der de vil diskutere den lovteksten. Opposisjonen kommer til å kjøre regjeringen knallhardt på hva slags planer den har i forhandlingene, hva slags strategi den har og hva slags fremtid som venter etter en utmeldelse, sier NRKs London-korrespondent Espen Aas.

Sannsynligvis ikke forsinkelser

Den britiske regjeringen har tidligere sagt de vil utløse artikkel 50 i slutten av mars. Det har blitt spekulert i om dette kan føre til forsinkelser.

– Det er et prestisjenederlag for statsminister Theresa May, men jeg tror ikke det kommer til å forsinke utmeldelsesprosessen, sier Storbritannia-ekspert Øivind Bratberg til NTB.

Han betegner høyesterettsavgjørelsen som «en liten hump i veien».

– Men det er en viktig avgjørelse fordi den gir et konstitusjonelt godkjentstempel om at Parlamentet skal være en del av utmeldelsesprosessen fra start til mål, sier Bratberg.

SISTE NYTT

Siste nytt