NRK Meny
Normal

Brexit kan koste Tyskland 3 milliarder euro

Britenes beslutning om å forlate EU kan koste tyske skattebetalere 3 milliarder euro mer i året.

EU-flagg vaier over Riksdagen i Berlin

KOSTBART FOR TYSKLAND: Et hemmelig notat fra det tyske finansdepartementet har beregnet hvor mye mer Tyskland må bidra med i EU dersom britenes går ut. Bildet viser EU-flagget som vaier over Riksdagen, nasjonalforsamlingen i Berlin.

Foto: THOMAS PETER / Reuters

Tallet stammer fra et notat fra det tyske finansdepartementet, og er gjengitt av den tyske avisen Die Welt. I notatet er det beregnet at Tysklands bidrag til det årlige EU-budsjettet kan stige med 3 milliarder euro årlig. Det tilsvarer 28 milliarder norske kroner i året.

Wolfgang Schäuble

BETENKT I DAG: Finansminister Wolfgang Schäuble er bekymret over hvor mye Tyskland må bla opp når britene forlater EU. Bildet er tatt under fredagens debatt i riksdagen.

Foto: Wolfgang Kumm / Ap

Ifølge avisen skal finansminister Wolfgang Schäuble ha en hemmelig plan for vellykkede «skilsmisseforhandlingene» med Storbritannia i fall det skulle bli nei i folkeavstemningen.

Hans og Tysklands største skrekk skal være at britenes nei skal inspirere flere land til å følge etter. De er særlig bekymret for at nei-siden nå skal vinne fram i Nederland, Østerrike, Ungarn og Finland.

Har partnerskapsplaner

Schäubles plan skal være å forhandle med Storbritannia om en« konstruktiv» utmelding, og gjøre landet til en «tilknyttet partner» for Europa.

Lørdag skal utenriksministrene i de seks første EU-landene – Frankrike, Tyskland, Italia, Belgia, Nederland og Luxembourg – møtes i Berlin. Søndag skal EU-ambassadørene for de 28 medlemslandene møtes i Brussel for å forberede neste ukes EU-toppmøte. Da starter planleggingen av hvordan Storbritannias utmelding skal håndteres.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt