NRK Meny
Normal

Brexit kan ha skylda for denne bilkøen

Frankrike blir anklaget for å straffe Storbritannia etter brexit – med lange bilkøer.

Briter på vei til ferie måtte vente i 10-15 timer på å få forlate landet søndag.

Unntakstilstand og økt sikkerhet etter terrorangrep i Frankrike får uforutsette konsekvenser.

Trafikkaos på fransk side av kanalen gjør at Frankrike nå anklages for å straffe Storbritannia for brexit, skriver den britiske avisen The Telegraph.

Britisk fransk turisme gone wrong

Slik så det ut da franske myndigheter innførte ekstra sikkerhetskontroll på grensen til Storbritannia.

Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS / Afp

Ekstra sikkerhetssjekk

Blant dem som rammes, er britiske bilturister som vil krysse kanalen over til Frankrike. Franske myndigheter har innført en ekstra sikkerhetssjekk av alle biler som krysser grensen fra Storbritannia.

Da passet det dårlig at britene hadde sin første helg av fellesferien. Resultatet var 20 kilometer med kø, og en ventetid på 10 til 15 timer. Kaoset som startet fredag ventes å vare helt til mandag.

Frivillige kom med vann

Mange av turistene har overnattet i bilene sine, og har ikke tilgang på toalett eller vann. Bilturistene har fått hjelp fra frivillige organisasjoner for å klare seg.

– Tidligere har jeg jobbet i flyktningleirer uten vann, men dette er Storbritannia. De skulle ha vært bedre forberedt, sier en frivillig som laster ut flasker med vann som skal deles ut til bilistene i kø.

Mistenker at brexit har skylda

Grunnen til at bilkaoset oppstod var underbemanning av grensestasjonene, kombinert med britisk ferieavvikling. Franskmennene selv skylder på den «europeiske konteksten» med økt sikkerhet. Dette har skapt reaksjoner blant britiske parlamentsmedlemmer som frykter at dette egentlig var en reaksjon på brexit.

Bilkø i Dover

Køen er over 20 kilometer lang, og bilturistene venter mellom 10–15 timer.

Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS / Afp

Andrew Bridgen fra det konservative partiet vil at nyvalgt statsminister, Theresa May, og utenriksminister Boris Johnson skal be sine franske kolleger om en forklaring på forsinkelsene.

– Hvorfor har de satt ekstra grensekontroll på grensen vår? Historisk sett er sikkerheten vår bedre enn deres, sier han til MailOnline, og legger til at hvis det er en reaksjon på brexit – noe han håper det ikke er – så er det en merkelig valg.

– Det er merkelig å skade turistnæringen slik, som en respons på en demokratisk avgjørelse av det britiske folket, sier Bridgen.

Theresa May går ut av statsministerboligen i Downing Street 10 i London

Britiske parlamentsmedlemmer ber den nyvalgte statsministeren, Theresa May, om en forklaring på bilkaoset som har oppstått på fransk-britisk grense.

Foto: BEN STANSALL / Afp

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt