Brenner IS-flagg i protest

Etter at nesten 60 libanesere ble drept og flere ble fanget av IS har aktivister startet å brenne IS-flagget. Bilder av flaggbrenningen deles i sosiale medier under en egen emneknagg.

Satiretegnefilm om IS lages i Midtøsten

Over hele Midtøsten har TV-selskaper begynt sende tegneserier og komedie-programmer som ved hjelp av satire kritiserer gruppen og dens krav om å representere islam.

Foto: Uncredited / Ap

Oppfordringen er en spin-off av den enormt populære ALS Ice Bucket Challenge, og spredte seg raskt både blant libanesere i sosiale medier, og de siste dagene også i resten av verden. Bilder og oppfordringer deles under emneknaggen #Burn ISIS Flag Challenge og #Burn ISIS.

17 sivile, nesten 40 politiansatte og soldater er drept, og 150 mennesker ble såret etter at IS-medlemmer gikk inn og tok kontroll over en politistasjon i den libanesiske byen Arsal i slutten av august.

19 soldater skal fortsatt være fanget, og IS delte lørdag bilder i sosiale medier av to av soldater som de hevder at de har halshugget, ifølge nyhetsbyrået Ap.

En oppfordring fra libanesiske aktivister til hele verden om å delta på flaggbrenningen er delt på Youtube:

Skaper reaksjoner

Brenning av flagget har blitt sterkt kritisert av den libanesiske justisministeren Ashraf Rifi, som ble sitert i libanesiske nyheter hvor han advarer om at de strengeste straffene ville bli gitt til de som brant flagg i forrige uke.

Grunnen til at flaggbrenningen vagte reaksjoner hos justisministeren er at den islamske troserklæring pryder flagget, ifølge The Independent.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Linda Alzaghari på kontoret til Minotenk

Linda Alzaghari i Minotenk sier folk har et stort behov for å kontre IS` propaganda.

Foto: Marianne Holden / NRK

Deltagere over hele kloden

Etter at oppfordringen dukket opp i sosiale medier har det blitt delt bilder fra USA til Libanon. mange hundre har lagt ut bilder og oppfordringer til å delta under emneknaggen #burnISIS og #BurnISISflagchallenge.

– Jeg har sett noen bilder av personer som brenner IS-flagg, sier leder i minoritetsenketanken Minotenk, Linda Alzaghari.

Hun mener at man her ser resultater av problemet med at IS hevder de opptrer på vegne av islam for fullt.

– Flagget forestiller Profetens segl, og teksten er den islamske trosbekjennelsen, så brenning av flagget vil antageligvis vekke delte følelser hos muslimer, sier hun.

IS vil gjerne gjøre alt for at muslimer skal erkjenne koblingen mellom IS og islam, og flaggbrenningen er nok et signal på at sterke følelser er i sving når mennesker drepes i islams navn.

– Stadig flere er lei av IS' herjinger og vil ha oppmerksomhet rundt deres grusomheter. Det er en veldig viktig ideologisk kamp som foregår nå, sier Alzaghari.

– IS er gode på propaganda

– IS har vært kjempegode på propaganda, så det er nok et stort behov for å kontre det både i landene de kriger og i landene de vil rekruttere, sier Minotenk-lederen.

Hun mener også myndighetene bør være mer til stede på nett, og forteller at sosiale medier har senket terskelen for å spre informasjon og publisere. Dermed har de vært viktige for en del av de ekstreme gruppene.

– Propagandakrigen på nettet er veldig viktig fordi en del unge bruker sosiale medier mer som kilde til informasjon enn tradisjonelle medier. De mener til dels at tradisjonelle medier er talerør for offisiell politikk i ulike stater, sier Linda Alzaghari.

Satire over IS fra Midtøsten

Satiriske tegnefilmer sendes på irakiske tv-kanaler.

Foto: Uncredited / Ap

IS-satire sendes i tegneserieform

TV-nettverk protesterer mot IS på en annen måte. Over hele Midtøsten har TV-selskaper begynt sende tegneserier og komedie-programmer som ved hjelp av satire kritiserer gruppen og dens krav om å representere islam.

Blant annet den statlige irakiske kanalen al-Iraqiya TV har vist serien med karakteren på fotoet her, som portretterer et medlem eller tilhenger av IS. De konfronterer ikke IS direkte, men utfordrer i serien legitimiteten til IS, og prøver å minske frykten folk har for at IS er ustoppelige i sin fremferd i landet.

USA med sterk antipropaganda

Amerikanske myndigheter har valgt en sterkere måte å drive motpropaganda på. De publiserer videoer på nettet av henrettelser, korsfestelser og bombing av moskeer IS skal ha delt på nettet. Budskapet er «tenk deg om og vend dem ryggen».

En video redigert og publisert av USAs utenriksdepartement åpner med bilder av en mann på bakken, bundet og med hette på hodet. Over ham står en IS-kriger som fyrer av et håndvåpen og henretter mannen.

– Løp. Gå ikke til IS-land, står det i grafikk over bildene i videoen.

Den er en del av en kampanje fra USA rettet mot unge muslimer. Målet er å unngå at de radikaliseres og verver seg til ekstremistiske grupper som IS. Virkemidlene er publisering i sosiale medier på flere språk.

USAs utenriksdepartement har produsert mot-propaganda mot IS (Den islamske staten) med bruk av svært sterke bilder.

MOTPROPAGANDA: Slik går USA ut mot IS med videoer på nettet. NRK velger å ikke vise de sterkeste scenen fra videoen som USAs utenriksdepartement har publisert.

– Middelaldersk ideologi i hypermoderne drakt

Terrorgruppen IS sprer propaganda på nett råere enn vi noen gang har sett. Det er middelaldersk ideologi hypermoderne innpakket, sa forsker Cecilie Hellestveit, seniorrådgiver ved International Law and Policy Institute (ILPI), til NRK tidligere i sommer.

Terrororganisasjonen Den islamske stat (IS), har i flere år kjempet mot Assad-regimet i den syriske borgerkrigen, før de krysset grensen til Irak. Der de har okkupert betydelige områder og flere store byer. Videoer fra de okkuperte områdene, mange av dem spredt av IS selv, viser massehenrettelser, halshogginger og groteske overgrep mot sivilbefolkningen.

Laster kart, vennligst vent...
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt