Brende: Politiske reformer ikke lett med USAs sanksjonspolitikk

HAVANNA (NRK): Børge Brende skrev historie da han landet på Cuba i går kveld. Det er første gang en norsk utenriksminister besøker landet, og besøket kom i stand etter at USAs president åpnet for å normalisere forholdet til Cuba.

Børge Brende i Havanna

Som første norske utenriksminister besøker Børge Brene Cuba.

Foto: Gro Holm / NRK

– Norge har vært imot blokaden av Cuba i over 20 år, den har ikke fungert. Som USAs utenriksminister John Kerry har slått fast, har den jo ikke isolert Cuba i Latin-Amerika, men heller isolert USA. Cuba har også brukt embargoen og sanksjonene som en unnskyldning for at økonomien ikke har fungert, sier utenriksminister Børge Brende.

– Men når det gjelder de manglende politiske reformene, så ser man at det ikke er så lett når en blir utsatt for den type sanksjoner fra sin store nabo i nord.

Utsagnet går langt i retning av å si at USAs isolasjonspolitikk overfor Cuba gir supermakten et medansvar for fraværet av grunnleggende politiske endringer.

Ny runde i Colombia-forhandlinger

Helt siden november 2012 har Norge og Cuba vært parhester i fredsforhandlingene mellom Colombias regjering og FARC-geriljaen. Disse forhandlingene foregår i Havanna, men likevel er det først nå at Norges utenriksminister kommer på besøk. I dag starter en ny runde i forhandlingene, og Brende vil møte begge partene i konflikten.

Brende starter dagen med å invitere regimekritiske bloggere og aktivister til frokost. Det er ikke snakk om de mest kjente dissidentene, men folk som forsøker å tøye strikken for det som er lov å si og skrive uten å havne i fengsel. Minst en av dem deltok i forrige uke på en Norges-finansiert konferanse i Washington DC.

Tale- og forsamlingsfrihet står også på dagsordenen når Brende møter Cubas utenriksminister, Bruno Eduardo Rodríguez Parrilla.

Cuba stiller betingelser for normalisering

– Normalisering av forbindelsene til USA er ikke mulig samtidig med at blokaden fortsatt eksisterer og dersom de ikke gir tilbake Guantánamo-bukta, sa Cubas president Raúl Castro under et møte i Costa Rica sist onsdag.

Castro krevde også erstatning for kostnadene blokaden har påført Cuba. Bokstavelig fortolket høres det ut som kroken på døra for normalisering nå. Men diplomater her i Havanna velger å ikke ta ham på ordet akkurat nå.

Brende avslutter besøket på Cuba i kveld.

SISTE NYTT

Siste nytt