Hopp til innhold

Brende: – Nå må Assads fly settes på bakken

NEW YORK (NRK): Utenriksminister Børge Brende (H) håper forhandlingene mellom Russland og USA kan føre til at flyene settes på bakken i Syria. Fredag ble minst 91 mennesker drept i luftangrepene mot Aleppo.

Brende og Mistura om situasjonen i Syria

– Jeg har snakket med Kerry i dag tidlig, og Lavrov i går. Det er opp til dem å få med seg partene på å få våpenstillstanden til å virke igjen. Assads fly må settes på bakken, sier Brende til NRK.

Fredag møtte han FNs spesialutsending for Syria, Staffan de Mistura, under FN-toppmøtet i New York.

– Det er tydelig at russerne og amerikanerne ikke har blitt enige om flere viktige elementer, sier Mistura før han og Brende satte seg ned for å diskutere situasjonen.

De to landenes utenriksministre, John Kerry og Sergej Lavrov, møttes igjen fredag, og gjorde «noen fremskritt». Det sier Kerry til nyhetsbyrået AFP.

Forsvarer innsatsen

Lavrov i FN

Lavrov taler til FN-toppmøtet.

Foto: TIMOTHY A. CLARY / Afp

Lavrov, som støtter Assad-regimet, forsvarte landets innsats i Syria da han talte til FN-toppmøtet fredag.

– Takket være Russlands bidrag har det vært mulig å unngå fullstendig kollaps i Syria, sa Lavrov, og fortsatte:

– Krisen i Syria kan ikke løses, og den humanitære situasjonen kan ikke forbedres, før IS bekjempes. Det er svært viktig å drive ut terrorgrupper for å kunne ha våpenhviler og forsoning.

Nye luftangrep

Bilder fra Aleppo viser barn og spedbarn som blir hentet ut av ruinene etter fredagens luftangrep.

Angrepene kommer etter at syriske myndigheter torsdag varslet en ny offensiv for å ta de opprørskontrollerte områdene i byen tilbake. Ifølge aktivister var det fem russiske og syriske fly som utførte angrepene. Russland har ikke bekreftet at de deltok i offensiven.

Fredag ble 40 bygninger truffet under luftangrep fra fem fly, ifølge Sky News. Blant dem som overlevde var fem år gamle Rawan, som mistet hele familien sin i angrepet.

Syria

En syrisk familie forlater området al-Muasalat i Aleppo etter luftangrep fredag.

Foto: THAER MOHAMMED / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt