Hopp til innhold

Brende: – Kan være slutten på 50 år lang væpnet konflikt

Myndighetene i Colombia bekrefter at de starter formelle fredsforhandlinger med ELN - den minste av landets to venstreorienterte geriljagrupper. – Viktig gjennombrudd, sier Børge Brende..

COLOMBIA-ELN-VILLAR-RELEASE

ELN-GERILJAEN SETTER FRI ET GISSEL: ELN måtte sette fri to personer de hadde kidnappet for å kunne starte formelle fredsforhandlinger med myndighetene.

Foto: HO / Afp

Myndighetene i Colombia har i over tre år forhandlet om fred med den langt mektigere FARC-geriljaen.

Det ses på som et viktig skritt for å få en slutt på den over 50 år lange krigen i landet at myndighetene nå starter formelle fredsforhandlinger også med ELN-geriljaen. Norge har vært sentral i arbeidet med å få til forhandlingene.

– Det er veldig positivt at det nå blir en formell fredsprosess også med den nest største geriljagruppen ELN. Dette kan bety slutten på den lengstvarende konflikten i Latin Amerika, sier utenriksminister Børge Brende til NRK.

ELN, med rundt 2000 soldater, har bombet flere oljeledninger de siste ukene og fortsatt å kidnappe folk. Observatører mener gruppa har gjort det i et forsøk på å presse myndighetene før de startet formelle forhandlinger.

Samtidig har ELN nylig satt fri to gisler etter krav fra president Juan Manuel Santos før fredsforhandlinger.

COLOMBIA-CONFLICT

ELN-GRAFITTI PÅ EN VEGG: I Cauca-regionen i Colombia er det flere som støtter ELN-geriljaen.

Foto: LUIS ROBAYO / Afp

Fredsforhandlinger i Ecuador

ELN og myndighetene i Colombia har hatt konfidensielle samtaler i to år før de formelle forhandlingene nå starter. Det bekrefter Brende overfor NRK.

Norge har, sammen med Cuba, spilt en sentral rolle for å fasilitere fredsprosessen med Farc. Norge kommer også til å være tilretteleggere for forhandlingene med ELN sammen med Venezuela, Chile, Brazil og Ecuador. Det melder nyhetsbyrået Reuters.

Forhandlingene vil foregå i Ecuador, skriver colombianske medier.

Ifølge avisa Semana, skal partene forhandle om seks punkter som er omtrent tilsvarende de FARC-geriljaen har forhandlet om. Dette er blant annet:

  • Garantier for politisk deltagelse for ELN.
  • Avvæpning av geriljaen.
  • Situasjonen for ofrene for konflikten.
  • Demokratiutvikling.

Fredsforhandlinger med FARC-geriljaen

Myndighetene i Colombia og FARC-geriljaen har blitt enige om fire av de seks punktene de skulle forhandle om. Et av de vanskeligste punktene som gjenstår, er en gjensidig våpenhvile, sa Norges spesialutsending til forhandlingene på Cuba, Dag Nylander, til NRK rett før påske.

– Våpenhvile og våpennedleggelse er vanskelige punkter. Ett tema som diskuteres, er hvordan geriljaen skal samles under en våpenhvile, hva som skal skje med våpnene og hvilke spilleregler de må følge, sa Nylander og la til at de håpet partene ble enige om en våpenhvile i løpet av noen uker.

Den foreløpige avtalen mellom FARC-geriljaen og myndighetene har fåttg kraftig kritikk fra tidligere president Alvaro Uribe, som mener avtalen vil bety straffefrihet for geriljaen. Også menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch har vært kritisk.

Mindre vold

Ifølge det colombianske forskningsinsituttet, CERAC, har volden på bakken blitt redusert med 80 % siden fredsforhandlingene startet. De siste sju-åtte månedene har vært de roligste siden krigen startet for over 50 år siden.

Over 6 millioner mennesker har måttet flykte og over 220.000 er drept i krigen som er den lengstvarende i Latin-armerika.

SISTE NYTT

Siste nytt