Brende: – Har ikke annet valg enn å samarbeide med Russland om Syria

NEW YORK (NRK): Utenriksminister Børge Brende (H) kaller angrepet på en nødhjelpskolonne i Syria forkastelig. Nå håper han USA og Russland kan fortsette samarbeidet om en våpenstillstand i Syria.

Utenriksminister Børge Brende

– Det går ikke an å bruke fly og angripe hjelpearbeidere. De forsøker å få inn mat og medisiner til folk som har vært uten dette i månedsvis. Og så blir de skutt på. Hva er virkningene av det? Hvem er det som tør å sende inn denne typen hjelpesendinger fremover? sier Brende til NRK.

USA og Russland i samtaler

USA og Russland er svært uenige om hva som skjedde da en hjelpekolonne ble bombet på vei til Aleppo. Brende sier det likevel pågår samtaler mellom partene. Han understreker at det er viktig å ha Russland med på en løsning.

– Jeg vet at Lavrov og Kerry er i samtaler. Jeg snakket med dem begge i går. Men noe er selvsagt for mediene og i det offentlige rom, hvor de bruker sterke ord, sier Brende.

– Ikke noe alternativ

Selv om Brende vedgår at selv ikke Russland har hatt god nok innflyelse på Syrias president Bashar al-Assad, mener han det er viktig å fortsette samtalene med Assads støttespillere.

– Hvem er det som kan øve innflytelse på Assad i dag? Det er Russland og Iran, støttespillerene hans. Når utenriksminister Lavrov og president Putin sier til både Kerry og Obama at de vil medvirke til en våpenstillstand, så har vi ikke noe alternativ til å jobbe videre med dette, sier han.

USA, Russland og Den internasjonale støttegruppen for Syria møtes til nye samtaler fredag.

18 lastebiler og et lager med mat, ulltepper og medisin som skulle hjelpe 78.000 mennesker i Aleppo ble mandag kveld truffet av bomber. Minst 12 hjelpearbeidere og sjåfører skal ha blitt drept i angrepet, ifølge organisasjonen Syrian Observatory for Human rights.

HJELPEARBEIDER: Bombene traff minst 18 lastebiler og et lager med nødhjelp. I videoen ser man en engelsktalende nødhjelpsarbeider som viser fram ødeleggelsene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt