Hopp til innhold

Brende: – En militær løsning kan bli katastrofal

Utenriksminister Børge Brende fordømmer Nord-Koreas siste rakettoppskyting, og sier Norge vil vurdere en eventuell rolle i forhandlinger med landet.

Utenriksminister Børge Brende kommenterer Nord-Koreas siste rakettoppskytning

Utenriksminister Børge Brende ber alle parter om å besinne seg og tenke seg godt om før de handler.

Nord-Korea avfyrte mandag kveld en rakett som passerte over Japan og landet i Stillehavet. Det er første gang Nord-Korea har krenket japansk luftrom siden 2009, og kommer etter en rekke trusler om å angripe den amerikanske basen på Guam.

– Det er svært alvorlig, og det er en provokasjon fra Nord-Korea. Mange ble redde i Japan i natt. Dette viser at vi må finne diplomatiske løsninger på dette. Vi fordømmer selvsagt det som har skjedd på det sterkeste, sier Brende til NRK.

Japan har bedt FN om å innkalle til hastemøte, og Sør-Korea svarte med en militærøvelse kort tid etter oppskytingen.

Brende mener fortsatt man må finne en diplomatisk løsning.

– En militær løsning vil bety nærmest en katastrofe, ikke minst for Sør-Korea. Alle har så mye å tape på dette. Nord-Korea har en enorm militær slagkraft. Skulle man forsøke å ta ut atomvåpnene, vil de raskt hevne seg. Seoul ligger 50 kilometer unna. Der bor det 12 millioner mennesker, det vil ha katastrofale følger.

– Vi må få til en enighet hvor Nord-Korea blir enige med resten av verden om at de avslutter sitt atomprogram, som er i strid med internasjonale avtaler, sier Brende.

Nord-Korea skjøt opp rakett

Innbyggere i Tokyo fikk varsel om at Nord-Korea hadde skutt opp en rakett over japansk luftrom. Flere søkte dekning.

Foto: Toshifumi Kitamura / AFP

Hadde møte i Norge

I mai ble det meldt fra flere hold at nordkoreanske og amerikanske myndigheter hadde et møte i Oslo, noe utenriksdepartementet ikke ville kommentere.

Etter det NRK erfarer fant møtet sted på Refsnes gods på Jeløya utenfor Moss.

– Hvis Norge blir spurt om å spille en rolle i en slik sammenheng, vil vi selvsagt alltid vurdere det, men ikke kommentere det. Skal vi involveres, må vi blir spurt, vi må ha relevant kompetanse, og vi vil ikke si noe om det, sier Brende.

Brende mener det viktigste er at de store landene samarbeider om en løsning, og viser til sekspartsforhandlingene med Nord-Korea, Kina, Sør-Korea, USA, Russland og Japan.

– Jeg forstår at folk er urolige, men håper og tror på en diplomatisk løsning før eller senere. Alle ledere må besinne seg og tenke seg om før man handler, og det gjelder alle, sier han.

Truslene mot Guam førte til en hissig ordkrig mellom USAs president Donald Trump og Nord-Korea. Kina ba begge parter om å besinne seg.

Brende tror Kim Jong-un forsøker å skaffe seg gode forhandlingskort.

– Det ser ganske mørkt ut, men det bidrar til å øke engstelsen, og det bidrar til større oppmerksomhet. Kim håper programmet fører til at han får mer igjen når han forhåpentligvis skal innlede samtaler. Landet trenger alt. Den humanitære situasjonen er svært alvorlig. Han utvikler et atomvåpenprogram mens befolkningen sulter, sier Brende.

SISTE NYTT

Siste nytt