Russland la ned veto mot Ukraina-resolusjon

Russland har som ventet lagt ned veto mot en FN-resolusjon som erklærer søndagens folkeavstemning på Krim-halvøya ugyldig. Dypt beklagelig, mener utenriksminister Børge Brende.

FNs sikkerhetsråd

FNs sikkerhetsråd diskuterte torsdag krisen i Ukraina. Lørdag ettermiddag var rådet igjen samlet.

Foto: MIKE SEGAR / Reuters

Russerne la ned veto mot resolusjonsforslaget som var blitt fremmet av USA, under et møte i Sikkerhetsrådet lørdag.

– Det er ingen hemmelighet at Russland kommer til å legge ned veto mot resolusjonen, sa den russiske FN-ambassadøren Vitalij Tsjurkin like før avstemningen.

Russland er et av de fem faste medlemmene i FNs sikkerhetsråd som har vetorett. Kina, som også er fast medlem, valgte å avstå fra å stemme.
Bred støtte

De øvrige 13 andre medlemmene av rådet stemte for resolusjonsforslaget.

– Det understreker den brede internasjonale respekten for Ukrainas grenser og sender et tydelig signal til Russland, sier utenriksminister Børge Brende (H).

– Dypt beklagelig

FN-vedtaket som Russland blokkerte, ville erklært søndagens folkeavstemning på Krim-halvøya som ugyldig. Teksten ville også bekreftet Ukrainas suverenitet, uavhengighet, enhet og territorielle integritet, påpekte Utenriksdepartementet i en pressemelding lørdag.

– Resolusjonsforslaget var godt balansert og foreslo et politisk spor ut av krisen. Det er derfor dypt beklagelig at det ikke ble vedtatt, sier Brende.

Lørdag kommer det også meldinger fra ukrainske myndigheter om at russiske tropper har begynt å bevege seg på en landstripe mellom Krim og fastlandet.

Ukraina sier de har respondert på meldingene ved å samle fly og fallskjermjegere i området øst for Krim.

USAs ambassadør til FN, Samantha Power, sa lørdag at eventuelle russiske styrkebevegesler utenfor Krim vil bli sett på som en« skandaløs opptrapping» av Krim-krisen, melder AFP.

Strid om lovligheten

Innbyggerne på Krim-halvøya skal søndag si sin mening om løsrivelse fra Ukraina og nærmere tilknytning til Russland. Vesten og internasjonale organisasjoner mener avstemningen er ulovlig, og at Russland opptrer i strid med folkeretten.

Russiske myndigheter peker derimot på at beslutningen om å holde avstemningen er tatt av regionforsamlingen på Krim-halvøya, og mener at den er i tråd med folkeretten.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt