Hopp til innhold

Brende: – Angrepene mot sivile kan ikke fortsette

– Det er ikke lenger forholdsmessighet mellom angrepene på Israel og de angrep sivilbefolkningen i Gaza opplever fra Israel. Det sier utenriksminister Børge Brende til NRK i New York.

Utenriksminister Børge Brende i New York

Utenriksminister Børge Brende er i New York for å engasjere seg i det diplomatiske arbeidet rundt konflikten som har blusset opp i Midtøsten.

Foto: Gro Holm / NRK

Gro Holm i USA

Brende er til stede i FNs hovedkvarter i New York, der han de siste dagene har vært engasjert i det diplomatiske arbeidet rundt krisen på Gazastripen.

– Jeg er veldig opprørt over de angrepene på rene sivile mål som vi har sett de siste dagene. Det er forferdelig når vi ser at det er sivile som lider mest. Det er kvinner, barn og eldre. Mange barn er drept og skadd. Dette kan ikke fortsette, sier Brende.

Han mener altså det ikke lenger er proporsjonalitet mellom rakettangrepene fra Hamas og Israels svar.

– Hamas må slutte å sende raketter, men det må også være sånn at man ikke angriper rene sivile mål, sier utenriksministeren.

– Bør få sende inn medisiner

Dagens utsagn om manglende israelsk proporsjonalitet er delvis et svar på kritikk fra forgjengeren, nå Arbeiderpartileder, Jonas Gahr Støre.

Han uttalte til VG-nett i går at Brende har vært for forsiktig når han har sagt at det kan reises spørsmål om det er forholdsmessighet, slik utenriksministeren gjorde i flere intervjuer her i New York senest torsdag.

Brende skjerper nå tonen også når det gjelder blokaden av Gaza:

– Jeg ber nå Israel, som har ansvaret for blokaden, om å åpne for å sende inn medisiner og annet medisinsk utstyr. Det samme gjelder Egypt.

Tror på sterkere FN-press

Brende svarer på spørsmål at også diesel til strømaggregatene på sykehusene må få slippe gjennom blokaden, selv om det er en vare som også kan brukes militært.

– Jeg ber dessuten både Egypt og Israel om å ta imot skadde personer, slik at de kan få behandling.

Men tror han Israel og Egypt vil lytte til Norges utenriksminister?

– Jeg tror det blir et sterkere og sterkere internasjonalt press for å få inn medisiner og få behandlet folk som trenger det, svarer Brende. Jeg tror også det blir et stadig sterkere press gjennom FN og direkte fra enkeltstater for å få i stand en reell våpenhvile.

Lar Israels statsminister seg presse?

Statsminister Benjamin Netanyahu sa fredag at ikke noe internasjonalt press vil hindre Israel i å slå til mot terroristene som angriper dem. Til det svarer Brende med å vise til tidligere kamphandlinger mellom Israel og Hamas, i 2009 og 2012.

– Til slutt ble det inngått våpenhvile. Vi så at internasjonalt press hjalp, sier utenriksministeren, som også minner om regjeringens grunnholdning, nemlig at Israel har rett selvforsvar.

SISTE NYTT

Siste nytt

Finland og Sverige har levert sine Nato-søknader

Finland og Sverige har overlevert sine Nato-søknader i Brussel. – Det er en god dag i en kritisk tid, sa generalsekretær Jens Stoltenberg.