Brende reagerte kraftig på dødsdom

TEHERAN (NRK): Norges utenriksminister Børge Brende er opprørt etter at 26 år gamle Reyhaneh Jabbari ble hengt forrige lørdag.

Drapstiltalte Reyhaneh Jabbari snakker i rettssalen i Iran

Dødsdømte Reyhaneh Jabbari snakket i rettssalen i Iran før hun ble henrettet. Nå har Børge Brende tatt opp saken med iranske myndigheter.

Foto: GOLARA SAJADIAN / Afp

Den iranske kvinnen fikk dødsdom etter å ha drept en mann hun hevder forsøkte å voldta henne. Børge Brende er på besøk i Teheran og sier han har tatt opp hendelsen.

– Jeg slo fast at vi er meget opprørt over det som har skjedd og lurer på hvordan menneskerettighetsagendaen vil bli fulgt opp framover, sier Brende til NRK.

Økning i dødsdommer

Da skapte store overskrifter og internasjonal fordømmelse da Jabbari ble hengt. Iranske myndigheter forklarer saken med at etter deres rettssystem var det opp til familiene å ordne opp seg imellom etter at dommen hadde falt. Familien til den drepte mannen insisterte på dødsstraff og Jabbari ble sendt i galgen.

Og hun er ikke alene.

Det har vært en økning i bruken av dødsstraff i Iran den siste tiden. Ifølge FN har det vært 852 henrettelser etter at Hassan Rouhani ble valgt som president i fjor sommer. Rouhani vant valget både med løfter om mer åpenhet og reformer. I hvert fall i rettssystemet har de latt vente seg på. Det har også vært flere syreangrep mot kvinner som har vært beskyldt for ikke å kle seg ordentlig.

Synes du det er bekymringsfullt at på mange områder har menneskerettighetene gått tilbake etter at den reformvennlige presidenten Hassan Rouhani ble valgt?

– Det er beklagelig, og derfor vil jeg ta opp med presidenten selv når jeg møter han. På noen områder er det framskritt. På enkelte områder har det gått framover, men når det gjelder kvinners rettigheter, når det gjelder bruk av dødsdom så har det vært tilbakeskritt, ikke minst de siste ukene. De er alvorlige og vi må komme i en reell dialog med Iran om, svarer Brende.

Børge Brende møtte parlamentsmedlem Mohammad Ali Larijani i Iran

Børge Brende møtte parlamentsmedlem Mohammad Ali Larijani i Teheran.

Foto: NRK

Atomforhandlinger

Dette er det første norske utenriksministerbesøket i Iran på over ti år. Det kommer på et kritisk tidspunkt både for regionen og for Iran. Forhandlingene om Irans atomprogram har en frist til 24. november og i nabolandet Irak kontrollerer IS store deler av territoriet. Iran støtter den irakiske regjeringen som USA også gjør, men har også vært en avgjørende støttespiller for president Bashar al Assad i Syria.

Brende skal i morgen møte både president Hassan Rouhani og utenriksminister Javad Zarif.

SISTE NYTT

Siste nytt