Brende om Duterte: – Det er en president som slår fra seg

Utenriksminister Børge Brende (H) er fredag på Filippinene hvor han skal møte landets svært kontroversielle president Rodrigo Duterte.

Filippinenes president Rodrigo Duterte

Filippinenes president Rodrigo Duterte har kalt Obama en «son of a bitch» og bedt EU om å «dra til helvete». I dag skal han møte Norges utenriksminister.

Foto: ERIK DE CASTRO / Reuters

– Det er slik at det er mulighet for å ta opp de bekymringene Norge har, sier Brende til NRK fredag før han skal møte den hardhendte presidenten fredag.

Filippinenes president Rodrigo Duterte har møtt fordømmelse både fra USA og EU de siste månedene, spesielt for sin narkokrig der mistenkte narkomane skytes og drepes av maskerte menn som ingen vet hvem er hver eneste natt. Det er en krig som til nå har tatt over 3.000 liv.

Duterte sa nylig at man kan forvente 20.000 til 30.000 flere drepte i denne narkokrigen. Det er i hovedsak de fattigste dette går ut over. Det drepes nå i snitt 13 menneske på Filippinene hver eneste natt. Drapsraten har steget 60 prosent siden Duterte kom til makten.

– Må snakke med folk

Børge Brende

Utenriksminister Børge Brende tror Norge har nok innflytelse til at landets bekymringer blir hørt av Duterte.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

– Det er ikke riktig å si at vi skal samarbeide så tett, men det er slik at dersom man skal få noen til å endre adferd så må man snakke med folk, sier utenriksministeren.

Norge tilrettelegger også en fredsprosess på Filippinene som man startet med for 15 år siden. Brende skal også under sitt besøk møte de andre partene i fredsprosessen.

– Nå er det mye fart i forhandlingene mellom regjeringen og den kommunistiske geriljaen. Det er en væpnet konflikt som har pågått i nesten 50 år og tatt titusener av liv, slik at dette også står på dagsorden, sier Brende.

Ba EU dra til helvete

Den filippinske presidenten har kalt USAs president Barack Obama en «son of a bitch» da han kritiserte brudd på menneskerettigheter på Filippinene, og bedt EU om å «dra til helvete». Han har lovprist Kina, som jo ikke kommer med den type menneskerettighetskritikk.

Duterte har også sådd usikkerhet rundt Filippinenes allianse med USA og sagt at han heller vil alliere seg med Russland og Kina, og kjøpe våpen fra dem.

CHINA-PHILIPPINES-DIPLOMACY

Duterte har skapt forvirring rundt hvor Filippinene ligger i det politiske landskapet etter å ha flørtet med allianser med Kina og Russland. Her er han med sin kinesiske motpart Ki Jinping.

Foto: Afp

Mange mener dette er taktikk. Han har ikke endret et eneste komma på sikkerhetsavtalen med USA fra 1951 og den amerikanske marinen får fremdeles lov til å bruke filippinske militærbaser. Men det er likevel en usikkerhet rundt hvilken vel Filippinene nå vil gå.

Tror Duterte vil høre på Norge

– Det blir spennende å se hvordan møtet med presidenten utarter seg. Det er en president som slår fra seg, og det blir helt avgjørende hvilke vei Filippinene følger i årene fremover, sier Brende.

– Men Duterte hører tydeligvis ikke på EU og USA, kommer han til å høre på lille Norge?

– Norge har opp gjennom årene hadde et tett samarbeid med Filippinene. Det er store norske investeringer i landet og i tillegg til fredsprosessen, så tror jeg det vil bidra til at vi blir lyttet til, sier Brende.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt