Hopp til innhold

Brende om Trumps bistandskutt: – Kan føre til mer voldelig ekstremisme

WASHINGTON D.C. (NRK): Utenriksminister Børge Brende mener Trumps uttalelser om Nato er godt nytt for Norges del. Samtidig kommer Brende også med forsiktig kritikk av Trump-administrasjonens varslede kutt i bistandsmidler.

Tillerson møter Børge Brende i Washington D.C.

POSITIVT: Norges utenriksminister Børge Brende (H) møtte onsdag USAs nye utenriksminister Rex Tillerson. Brende sier han oppfatter signalene fra USA etter presidentskiftet som positive.

Foto: Brendan Smialowski / AFP

Natt til onsdag norsk tid holdt store deler av verden pusten før Donald Trumps tale til den amerikanske Kongressen. Ville Trump fortsette med sin tøffe retorikk, eller kom han til å legge seg på en mer forsonende linje?

Svaret, ifølge de fleste eksperter, ble det siste. En mer «presidentaktig» Trump inviterte blant annet Demokratene til å samarbeide om en rekke av utfordringene USA står overfor.

President Trump kom til Kongressen med en utstrakt hånd og et ønske om forsoning i natt. Men det politiske programmet hans er det samme som før.

VIDEO: – Tiden for bagatellmessige krangler er over, sa Trump blant annet da han snakket til Kongressen natt til onsdag.

– Viktige signaler om Nato

Brende møter Rex Tillerson

Børge Brende møtte USAs utenriksminister Rex Tillerson onsdag.

Foto: Tove Bjørgaas / NRK

Utenriksminister Børge Brende er for tiden i Washington D.C. En tilsynelatende optimistisk Brende ønsker ikke å gi inngående karakterstikker av Trumps tale til Kongressen, men mener den inneholdt noen positive signaler, sett med norske øyne.

– For Norges del var særlig det Trump sa om Nato viktig. Han understreket viktigheten av Nato, det er noe vi tar med oss videre, sier Brende til NRK.

Trump kom gjennom valgkampen med blandede signaler om hvorvidt USA fortsatt skal forplikte seg til å støtte Nato, en forsvarsallianse han blant annet omtalte som «utdatert».

Natt til onsdag forsikret imidlertid Trump Kongressen om at forsvarsalliansen fortsatt er viktig, samtidig som han var opptatt av at kostnadene må deles.

– Vi støtter Nato sterkt, en allianse som ble smidd gjennom to verdenskriger som detroniserte fascismen, og en kald krig som beseiret kommunismen. Men våre partnere på oppfylle sine økonomiske forpliktelser, sa Trump blant annet.

Brende mener Trumps kommentarer gir et godt utgangspunkt for videre samarbeid med Trump-administrasjonen. Brende møtte også USAs utenriksminister Rex Tillerson onsdag.

– Først og fremst sa han at han legger stor vekt på det nære samarbeidet mellom USA og Norge. Når det gjelder de brede linjene, var han inne på forholdet til Russland, der han var tydelig på at USA vil være klare på det som har vært prinsippene for Nato og Vesten, sa Brende etter møtet, og la til:

– Han sa også at de vil gjøre mer i kampen mot terrororganisasjonen ISIL, og han understreket viktigheten av å stå samlet i kampen mot voldelig ekstremisme framover.

Tillerson håndhilser på Trump mens kona Renda St. Clair ser på

Brende skal blant annet møte utenriksminister Rex Tillerson på sitt USA-besøk. Her er Tillerson med Donald Trump.

Foto: NICHOLAS KAMM / AFP

– Kan føre til mer ekstremisme

Tidligere denne uken presenterte Trump sitt første budsjettforslag for amerikanske guvernører. Selv om detaljene ennå ikke er offisielle, melder nettstedet Politico at «America First»-budsjettet inneholder forslag om kutt på hele 37 prosent til Utenriksdepartementet og det underliggende byrået som fordeler USAs bistandsmidler.

– Er Norge villig til å fylle roller USA ikke lenger vil ta på seg?

– Vi er positive til at USA så sterkt understreker av et sterkt Nato og sterkt forsvar. Når det gjelder utviklingsbudsjettet og innrettingen av det, er det noe vi må se nærmere på. Først må vi se forslaget, sa Brende til NRK før møtet med Tillerson.

I etterkant av møtet med sin amerikanske kollega presiserte Brende at de varslede kuttene ikke er bekreftet. Samtidig advarte han mot konsekvensene, om det skulle skje.

– De har varslet at de vil øke forsvarsbudsjettet, og at det skal gå ut over til budsjettene for utenriksdepartementet og bistand. Men det er ikke bekreftet, og det er fortsatt diskusjoner internt om dette.

– Om de reduserer satsingen i sårbare stater, kan det føre til større sannsynlighet for at voldelige ekstremister styrker seg, sier Brende.

– Stor innvirkning

Onsdag møtte han også og Bob Corker, formann i republikanernes komité for utenrikspolitikk i Senatet.

Corker påpeker viktigheten av et sterkt diplomati, men ønsker ikke å kritisere de foreslåtte kuttene i det amerikanske Utenriksdepartementet.

– Dette er bare begynnelsen på prosess, og jeg hadde et bra møte med Tillerson (Trumps utenriksminister, journ.anm.) i går. Det er en demokratisk prosess, og vi skal jobbe oss gjennom det. Vi kommer til å ende opp med et godt resultat, sier Corker, som mener Brendes besøk er viktig når det gjelder å påvirke Trump-administrasjonen i riktig retning.

– Jeg har sett dette fra innsiden, og jeg har sett en veldig konstruktiv og positiv utvikling. Det å ha utenriksministre fra land som Norge, som vi respekterer så mye, har en stor innvirkning på prosessen, sier Corker.

Børge Brende møter Bob Corker i Washington D.C.

USA-TUR: Utenriksminister Børge Brende er for tiden i USA, der han blant annet møter den republikanske Tennessee-senator Bob Corker.

Foto: Tove Bjørgaas / NRK

SISTE NYTT

Siste nytt