– Viktig at det nå ikke blir nye bosettinger

JERUSALEM (NRK.no): Utenriksminister Børge Brende er kritisk til at israelske myndigheter har gitt grønt lys for bygging av 829 nye boliger på den okkuperte Vestbredden.

Børge Brende

Utenriksminister Børge Brende fikk mandag morgen på en omvisning i Jerusalem av menneskerettighetsorganisasjonen B'tselem.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

Den israelske fredsbevegelsen Peace Now sa mandag at en komite i det israelske militæret som har ansvar for Vestbredden har gitt grønt lys for å bygge 829 boliger på Vestbredden.

– Jeg mener at det er viktig at det ikke blir nye bosettinger, at man har full prioritet knyttet til forhandlingsprosessen for å komme frem til en tostatsløsning mellom Israel og Palestina. Det er der fokus må være, sier utenriksminister Børge Brende til NRK.

Brende er i Jerusalem på sitt første besøk i regionen etter at han ble utenriksminister.

Han møter i formiddag opposisjonslederen Tzipi Livni og skal i kveld møte statsminister Benjamin Netanyahu og utenriksminister Liebermann.

Brende sier det nå er spesielt viktig å unngå nye bosettinger.

– Det er ekstra viktig, for forhåpentlig blir man i løpet av de kommende månedene enige om en helhetlig pakke med tostatsløsning basert på 1967-grensene, men med mulighet til å se på landbytte.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Børge Brende og Abbas

Utenriksminister Børge Brende møtte søndag kveld palestinernes president Mahmoud Abbas i Ramallah på Vesbredden.

Foto: Nils-Inge Kruhaug / NTB scanpix

Håper bosettingene blir stoppet

Israel kunngjorde for noen uker siden godkjennelsen av over 20.000 nye bosettinger, men etter kort tid snudde statsminister Benjamin Netanyahu og trakk tilbake godkjennelsen.

Da begrunnet Netanyahu avgjørelsen med at kritikken som byggeprosjektet vil vekke i andre land, vil gjøre det vanskeligere for Israel å påvirke verdenssamfunnet til å si nei til en atomavtale med Iran.

Børge Brende uttrykker overfor NRK håp om at også de siste bosettingene kan bli stoppet.

– De 24.000 bosettingene som nylig ble annonsert er trukket tilbake i alle fall foreløpig. Det er ikke sikkert at disse manifesterer seg som nye bosettinger, sier Brende.

SISTE NYTT

Siste nytt