Hopp til innhold

Brende har håp tross uro før Syria-samtalene

MONTREUX/OSLO (NRK.no): Mens kampene raser i Syria og opptakten til fredssamtalene har vært preget av konflikter, mener utenriksminister Børge Brende at Genève 2-konferansen er en mulighet man ikke må gi slipp på.

Soldater i Aleppo

En soldat i Den frie syriske armé tar stilling i et skadet hus i Aleppo. Onsdag starter en fredskonferanse hvor flere håper man kan bli enige om våpenhviler i hvert fall i deler av Syria.

Foto: Stringer / NTB Scanpix

I morgen starter en lenge planlagt fredskonferanse i sveitsiske Montreux, hvor målet er å finne en løsning på borgerkrigen i Syria.

Også Norges utenriksminister Børge Brende (H) er på plass i Montreux, før han etter hvert reiser videre til Davos og samlingen til Verdens økonomiske forum.

Brende mener at man bør kunne presse partene til våpenhvile i hvert fall i enkelte områder av Syria, på humanitært grunnlag.

– Jeg håper det kan være starten på en enighet om en våpenhvile, i hvert fall en delvis våpenhvile i en del lokale områder, sier Brende til NRK.

– Må være realistisk

Han håper også konferansen får satt i gang arbeidet med å få på plass en bredt sammensatt overgangsregjering, som igjen kan lede til demokratiske valg og få slutt på borgerkrigen. Tidshorisonten er Brende imidlertid mer usikker på.

– Det burde jo ha skjedd i morgen, men man må også være realistisk. Så langt har krisen bare blitt verre og verre, sier Brende, som mener Assad bør gå av og ikke kan være en del av en overgangsregjering.

Brende uttrykker også sterk bekymring over at humanitær hjelp ikke kommer fram til millioner av syrere som lider, men håper konferansen kan føre til en bedring også på dette området.

Utenriksminister Børge Brende (H) mener partene bør presses til begrenset våpenhvile i Syria når de møtes i Montreux for å innlede fredssamtaler. – Det burde skjedd i morgen. Men man må jo være realistisk, sier Brende til NRK

Tirsdag kveld melder nyhetsbyrået AFP at forhandlere fra det syriske regimet har ankommet Montreux, kvelden før fredssamtalene skal starte.

– Nå må verdenssamfunnet komme sammen. Sikkerhetsrådets faste medlemmer har et spesielt ansvar. Det hviler selvsagt også et stort ansvar på partene som kriger mot hverandre i Syria, det er de som står bak dette. I tillegg må nabolandene nå ikke bidra til at konflikten øker, sier Brende.

Fram og tilbake med Iran

Partene skal møtes i Genève fredag, to dager etter at konferansen åpner i Montreux. Opptakten til Syria-konferansen har vært preget av en splittet syrisk opposisjon og utestengelsen av Iran.

Den syriske opposisjonen har ikke klart å enes om et felles ståsted før konferansen, og det er dermed kun en mindre del av opposisjonen som velger å delta i Sveits.

Sent mandag kveld ble det klart at FN trekker tilbake invitasjonen som Iran hadde fått til å være med på fredskonferansen. Iran mener at FNs generalsekretær Ban Ki-moon ga etter for press.

Mohammad Javad Zarif

Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif langer ut mot FNs generalsekretær Ban Ki-moon, som han hevder ga etter for press da han trakk tilbake invitasjonen til Iran om å delta i fredssamtalene.

Foto: SERGEI KARPUKHIN / NTB Scanpix
Kamphandlinger i Aleppo

Kampene fortsetter i Syria, og det er mange ubesvarte spørsmål i forkant av fredsforhandlingene i Sveits.

Foto: MAHMUD AL-HALABI / NTB Scanpix

– Når ikke alle innflytelsesrike parter er representert, vil man heller ikke komme fram til en omfattende fredsavtale. Alle innser at uten Iran er sjansene for å komme fram til en virkelig løsning i Syria ikke veldig store, sier Irans viseutenriksminister Abbas Araqchi ifølge NTB.

Den syriske opposisjonsgruppa Nasjonalkoalisjonen truet tidligere med å utebli fra konferansen dersom Iran kom.

Iran anklages for å forsyne Assad-regimet med våpen, noe landet nekter for. Iran hevder ifølge NTB det kun er snakk om humanitær bistand, det samme som vestlige land hevder å begrense sin støtte til opposisjonen til.

– Vi var klare til å delta og gjøre vårt i forhandlingene, men vi kommer ikke til å godta betingelser som legger opp til en bestemt og snever løsning, sier Araqchi.

Russland kaller utestengelsen en tabbe.

– Systematiske henrettelser og tortur

Samtidig anklager en ny rapport syriske myndigheter for å stå bak systematisk tortur og minst 11.000 henrettelser siden borgerkrigen startet.

De som står bak rapporten har gransket flere tusen dokumenter og bilder som dokumenterer dødsfall blant sikkerhetsstyrkenes fanger i tidsrommet mars 2011 til august 2013.

Rapporten er skrevet av de tre advokatene Desmond de Silva, Geoffrey Nice og David Crane, som tidligere har vært med på å ta ut tiltaler mot blant andre Slobodan Miloševic og Charles Taylor. De har skrevet på oppdrag fra Qatar, som sammen med Saudi-Arabia er kjent for å støtte opprørerne.

SISTE NYTT

Siste nytt