Kerry truer med boikott mens Brende frykter ny intifada

Hvis ikke Israel/Palestina-konflikten løses i løpet av denne forhandlingsrunden truer USAs utenriksminister John Kerry Israel med boikott, mens Norges utenriksminister Børge Brende frykter en ny palestinsk intifada.

Børge Brende sammen med John Kerry

Både Børge Brende og USAs utenriksminister John Kerry mener partene i Israel/Palestina-konflikten må komme med innrømmelser før de kan gå videre.

Foto: JOHN THYS / Afp

– Både Israel og palestineren må komme med innrømmelse, for hvis vi ikke får til en løsning i denne runden så er jeg veldig pessimistisk for årene fremover. Da tror jeg konflikten vil forverre seg også på palestinsk side og vi kan få en ny intifada, sier Børge Brende på telefon fra sikkerhetskonferansen i München der John Kerry tidligere på dagen hadde uttrykt sin bekymring for de mulige konsekvensene av feilslåtte fredsforhandlinger i Israel/Palestina-konflikten.

Snakkes om boikott

Der pekte Kerry blant annet på at det i økende grad pågår en kampanje for å «delegitimere» Israel.

– Det snakkes om boikott og andre ting, sa han og la til at dagens situasjon vil bli endret dersom forhandlingene ikke fører fram.

Noe som ikke falt i særlig god jord hos Israels statsminister.

– Forsøk på å påtvinge Israel sanksjoner er umoralske og urettferdige. De vil dessuten ikke lykkes etter hensikten, sa Benjamin Netanyahu på regjeringens ukentlige møte i dag.

– For det andre vil ikke noe press få meg til å oppgi Israels vesentligste interesser, særlig ikke sikkerheten til Israels befolkning, sa han.

Presse partene

På konferansen i den tyske byen har topputsendinger fra den såkalte Midtøsten-kvartetten, det vil si FN, Russland, USA og EU, møtt hverandre etter at USA tok et nytt initiativ for å få fredsforhandlingene mellom Israel og Palestina.

– Jeg hadde en lengre samtale med den palestinske presidenten Mahmoud Abbas og han er også veldig bekymret over at det er manglende avklaring på konkrete punkter. Mens USA er frustrert over er at de ønsker at partene viser en større forhandlingsvilje, og jeg tror Kerrys utspill må ses i den sammenheng, sier Brende til NRK.

Norge leder Giverlandsgruppen for Palestina og er sammen med de andre aktørene opptatt av at situasjonen ikke forverres.

– Det er helt avgjørende at det ikke oppstår noen akutte problemer i Palestina og at det ikke utvikler seg til en ny intifada. Norge snakker godt både med Israel og med palestineren og vil bidra så godt vi kan og tvinge frem innrømmelser på begge sider med utgangspunkt i den rollen vi har i giverlandsgruppen, sier Brende.

USA og John Kerry har i flere måneder jobbet intenst for å få partene i Midtøsten-konflikten tilbake til forhandlingsbordet.

Amerikanske myndigheter opplyste før helgen at de håper å få ferdig et rammeverk for en fredsavtale i løpet av få uker, og at en ny forhandlingsrunde kan begynne ved utgangen av 2014.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt