Brende i Irak: Norge gir 50 millioner ekstra til flyktninger

ERBIL/OSLO (NRK): Utenriksminister Børge Brende besøkte i dag flyktninger fra IS i en leir i irakisk Kurdistan.

Børge Brende

Børge Brende var tirsdag på besøk i flyktningleiren Barhaka i Erbil.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

– Det er forferdelige tilstander nå i Kurdistan. Det skyldes at opp mot en million internt fordrevne i løpet av et par måneder, sier Børge Brende til NRK i Irak.

Etter at Brende mandag var i den irakiske hovedstaden Bagdad, reiste han tirsdag videre til Erbil i de selvstyrte kurdiske områdene.

Der besøkte han flyktningleiren Barhaka, en leir full av mennesker som har flyktet fra de ekstreme islamistene i IS.

– De har flyktet fra Mosul uten å få med seg noe, og frykten for IS er dyp. Det er en barbarisk og ekstremistisk organisasjon man står overfor, sier Brende.

Brende traff både barn og voksne under besøket i leiren og skjebnene i leiren gjorde inntrykk på ham.

– Etter å ha snakket med disse familiene står det for meg som det verste hvor traumatiserte de er, sier han.

Hjelp har tatt lang tid

Flyktningstrømmen til de kurdiske områdene i Irak startet etter at IS inntok to-millionersbyen Mosul i begynnelsen av juni.

Det er helt uakseptabelt at barn ikke får drikkevann og mat og forholdene er enda verre noen timers kjøring utenfor Erbil.

Børge Brende / NRK

FN har fått kritikk for at det har tatt tid med å få i gang hjelpearbeidet og Brende sier at det er nødvendig med en gjennomgang av arbeidet.

– Det er helt uakseptabelt at barn ikke får drikkevann og mat og forholdene er enda verre noen timers kjøring utenfor Erbil, sier Brende etter å ha sett forholdene med egne øyne.

I denne omgang mener utenriksministeren at det først og fremst må prioriteres å hjelpe flyktningene.

– Vi øker i dag ressursene med 50 millioner kroner og har også stilt en Hercules til disposisjon, sier Børge Brende til NRK.

– Må endre sekterisk politikk

Brende og Haider al-Abadi

Utenriksminister Børge Brende (t.v.) sammen med nyutnevnt statsminister i Irak, Haider al-Abadi, under Brendes besøk i Bagdad mandag.

Foto: UD / NTB scanpix

Børge Brende kom til Erbil dagen etter at han var på besøk i den irakiske hovedstaden Bagdad.

Der hadde han blant annet møter med den påtroppende statsministeren Haider al-Abadi, president Fuad Masum og leder av nasjonalforsamlingen Salim al-Juburi.

– President Masum mente det var gode muligheter til å få på plass en samlingsregjering innen en ukes tid. Og Juburi, som er sunni, sier det er ISILs fremgang som har presset fram en helt annen vilje til samarbeid til Bagdad og Irak, sa Brende til NTB etter møtene mandag.

SISTE NYTT

Siste nytt