«Supercop» tilbake som politisjef i New York

Mannen som revolusjonerte politiarbeid verden over da han var politisjef i New York på 1990-tallet, skal igjen ledet politiet i storbyen.

William Bratton (t.v.) og Bill de Blasio

William Bratton (t.v.) og påtroppende borgermester Bill de Blasio på torsdagens pressekonferanse der det ble kunngjort at Bratton blir ny politisjef i byen.

Foto: Spencer Platt/Getty Images / AFP

– Det er en stor dag for New York City fordi jeg er stolt over å kunngjøre at jeg utnevner Bill Bratton som den neste politisjefen for byen New York, sa New Yorks påtroppende borgermester Bill de Blasio på en pressekonferanse torsdag.

Bill de Blasio ble valgt til borgermester i New York ved valget 5. november i år.

Han overtar 1. januar etter Michael Bloomberg, som har sittet i borgermesterstolen de siste 12 årene.

– Bill Bratton har bevist at han er en kriminalitetsbekjemper. Sammen skal vi bevare og forbedre de historiske fremskrittene vi har skapt i folks sikkerhet, fremskritt som Bill Bratton har gjort mulige, sa Bill de Blasio.

Politilegende

William Bratton var også politisjef i New York fra 1994 til 1996, og fikk mye av æren for at kriminaliteten gikk drastisk ned i byen i hans periode.

I løpet av de to årene han ledet politiet gikk antall drap i New York ned med 40 prosent.

Blant annet ble han kjent for sin politikk med nulltoleranse. Den innebar at politiet skulle slå hardt ned på selv de mindre former for kriminalitet for å unngå å skape en kultur der forbrytelser var akseptert.

I 1995 innførte han dataprogrammet CompStat, som satte politiet i stand til å overvåke hvor det skjedde kriminalitet og sette inn ressurser raskt.

Suksessen førte til at arbeidet hans ble modell for TV-serien The District og amerikanske tabloidaviser ga ham tilnavnet «Supercop».

Artikkelen fortsetter under bildet.

William Bratton (t.v.)

William Bratton (t.v.) i East Village i New York 30. mai 1995, da han var inne i sin første periode som politisjef i byen.

Foto: Kathy Willens / Ap

Fikk kritikk for å ta æren

Selv om Bratton var utnevnt av daværende borgermester i New York, Rudolph Giulani, kom de to ofte i tottene på hverandre og Bratton gikk av etter to år.

Etter at han gikk av skrev Bratton selvbiografien «Turnaround: How America's Top Cop Reversed the Crime Epidemic».

Samtidig reiste han verden rundt og holdt godt betalte foredrag om kriminalitetsbekjempelse.

Mange kritikere har imidlertid pekt på at nedgangen i kriminalitet i New York hadde startet før han tiltrådte som politisjef, og at endringer i befolkningssammensetningen gjorde det naturlig med en nedgang.

Noe forenklet sa kritikerne at det var blitt færre unge menn i New York enn tidligere, og ettersom det særlig er unge menn som begår forbrytelser, var det naturlig med en nedgang.

Ble politisjef i Los Angeles

William Bratton

William Bratton på en pressekonferanse i 2009, da han var politisjef i Los Angeles.

Foto: Philip Scott Andrews / AP

Etter å ha sluttet i New York startet også Bratton sitt eget konsulentselskap

Selskapet ga godt betalte råd om kriminalitetsbekjempelse over hele verden.

I 2002 ble han politisjef i Los Angeles, en stilling han satt i ti år, samtidig som han reiste verden rundt som konsulent.

Blant annet ville Storbritannias statsminister David Cameron ansette Bratton som politisjef i London før sommer-OL, men utnevnelsen ble stoppet av innenriksminister Theresa May.

Har særlig ransaket minoriteter

Under det seneste tiåret med borgermester Michael Bloomberg og avtroppende politisjef Ray Kelly har kriminaliteten i New York fortsatt å falle.

Et av tiltakene har vært å ransake folk på mistanke om at de har våpen på seg.

Ransakingene har særlig rammet minoriteter som svarte og «latinos», og er derfor blitt kritisert av borgerrettighetsforkjempere.

I valgkampen kritiserte Bill de Blasio, som har en svart kone, den såkalte «stop and frisk»-politikken. Han viste også til sin motstand mot politikken under dagens pressekonferanse.

– Vi vil avvise det falske valget mellom å sørge for New Yorkeres sikkerhet og å beskytte deres borgerrettigheter, sa Bill de Blasio.

Fra sin plass på podiet lovte Bratton å holde kriminaliteten nede og å være på vakt mot terrorangrep, samtidig som han ville bygge bro over det voksende gapet mellom politiet og minoritetsgrupper.

– Jeg vil gjøre det riktig i denne byen. Hvis vi får det til her, kan vi på mange måter bli et fyrtårn for resten av verden, sa William Bratton torsdag.

SISTE NYTT

Siste nytt