Brasils superinvestor nær konkurs

Han er blitt hyllet som et forbilde av landets president og vært på Forbes topp 10-liste over verdens rikeste. Fallet er stort for den brasilianske superkjendisen og multimilliardæren Eike Batista, hvis mirakelselskap OGX er på konkursens rand.

Eike Batista og Dilma Rousseff

Mangemilliardæren Eike Batista ble kalt Brasils stolthet av president Dilma Rousseff.

Foto: RICARDO MORAES / Reuters

Eike Batista (56) har alltid presentert seg som en mann med instinkt for penger.

Han var kun i 20-årene da han tjente sine første millioner ved å grave gull opp av jorden i regnskogen i Amazonas, og selge det videre i hjemlandet og i utlandet.

Den unge millionæren hadde for så vidt gode forutsetninger for å lykkes. Faren var landets gruve- og energiminister og ledet den statlige gruvegiganten Vale, verdens nest største gruveselskap, frem til selskapet ble privatisert i 1997.

– Av min far lærte jeg å tenke stort, sa Eike Batista i et intervju med Financial Times.

Eike Batista

Eike Batista var symbolet på det 'nye' Brasil. Vellykket og økonomisk fremadstormende.

Foto: FREDERIC J. BROWN / Afp

Og som sagt så gjort, Batistas gulleting utvidet seg til gruvedrift, stålproduksjon, transport og eiendomsutvikling, og han endte som Brasils rikeste mann.

Formuen ble anslått til 200 milliarder kroner, og i fjor endte han på sjuende plass på Forbes liste over verdens rikeste. Målet var å bli den rikeste av dem alle.

Superkjendis

Men Batista var ikke bare rik. Han var også superkjendis.

Han var gift med den tidligere modellen Luma de Oliveira, som også er en berømt «sambadronning». Ekteparet, som har to barn, figurerte like mye i kjendispressen som i næringslivsavisene.

Batista elsker medienes rampelys, og fikk raskt over en million følgere da han åpnet sin Twitter-konto.

Han var i det store og hele en brasiliansk suksess, og president Dilma Rousseff har da også betegnet ham som «Brasils stolthet».

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Eike Batista

Da Rio de Janeiro fikk tildelt Sommer-OL i 2016 donerte Batista 10'000,000.00 real.

Foto: Ricardo Moraes / AP

Kodenavnet EBX

Eike Batista utvidet forretningsimperiet med en klar strategi: Bli størst.

Holdningsselskapet ble døpt EBX – E for Eike, B for Batista og X som symbol på hvordan formuen bare så ut til å multiplisere seg.

Da enorme oljefunn begynte å dukke opp utenfor kysten av Brasil var Batista, som var helt uten erfaring fra oljebransjen, blant de første til å kaste seg på.

Han skaffet seg lisens til 30 leteblokker for olje og gass gjennom datterselskapet OGX, og kom stadig med nyheter om enorme petroleumsfunn.

Lykken så ut til å stå både ham og investorene bi.

Målet var å kontrollere hele næringskjeden, fra boring og produksjon til logistikk og videreforedling, for å sikre seg størst andel av profitten. Rosinen i pølsa som skulle gjøre dette mulig, var den enorme havnen Acu, nord for Rio de Janeiro.

Med støtte fra president Rousseff investerte Batista 12 milliarder kroner i havnen, som fikk tilnavnet tropenes Rotterdam. Havnen skulle bli landets landbase for oljevirksomhet og utskipningshavn for gruver i Brasil og Chile.

Da Batista våren 2012 trengte finansiering til et nytt oljeproduksjonsskip, kontaktet han den norske banken DNB og meglerhuset Pareto. I løpet av noen få dager skaffet de ham over tre milliarder kroner til skipet.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Acu-havneprosjekt i delstaten Rio de Janeiro, Brasil

Det store havneprosjektet i Acu har vært utviklet av LLX Logistica SA, ett av mange selskap i Batista-konglomeratet. Havneutbyggingen er fortsatt ikke ferdig, det er heller ikke industriparken rundt som også skulle bygges, og nå kan alt stoppe opp.

Foto: RICARDO MORAES / Reuters

Løftene som ble luftslott

Men, i år begynte ting å rakne.

Da det viste seg at Eike Batista hadde lovet mer enn han kunne holde og de svulstige løftene ikke hadde rot i virkeligheten, falt verdiene av «mirakeloljeselskapet» OGX som en stein.

Det norske oljefondet eide aksjer i OGX for over 115 millioner kroner ved sist årsskifte. Siden den gang har kursen falt over 95 prosent.

Det samme har skjedd med Eike Batistas milliardformue, som har forduftet uke for uke.

Forduftet gjorde også selskapets evne til å betale sine långivere og investorer, og OGX måtte tidligere i høst inn i gjeldsforhandlinger, men klarte ikke å komme til enighet med sine kreditorer.

Denne uken søkte derfor selskapet om såkalt konkursbeskyttelse. Med en gjeld på over 30 milliarder kroner kan dette bli den største konkursen i Latin-Amerikas historie.

Selskapet har nå 60 dager på seg å presentere en restruktureringsplan, som blant annet skal vise hvordan OGX har tenkt å overholde sine forpliktelser. Godtar ikke kreditorene planen, blir det konkurs.

Også shippingselskapet OSX, hvor oljeproduksjonsskip og plattformer er samlet, vakler under byrden av stor gjeld. Skjebnen til LLX, selskapet som stod for utbyggingen i Acu, er like uviss.

Havneprosjektet er allerede overtatt av amerikanske interesser, i et forsøk på å lette gjeldsbyrden for Batista-selskapene. Tilbake sitter en rekke skuffede lokale investorer, som trodde på løftene om landets nye superhavn og som bygget hoteller og kontorbygg for å være med på «Batista-boomen».

Energiselskapet MPX er allerede i stor grad overtatt av den tyske kraftgiganten Eon, og gruver som ligger i andre datterselskap selges ut.

Kritikere av Batista-modellen, som hevet sin røst allerede mens Eike Batista klatret oppover Forbes-listen, mener det nå kommer frem for en dag at det meste har vært basert på snakk, skryt og tomme løfter.

Oljeselskapet OGX skrøt på seg en produksjonsteknologi som ikke finnes ennå, og mange av selskapets oljebrønner viste seg mer tomme enn fulle.

Kreditorene – hvis det ender med konkurs – må uansett kjempe om å kare til seg verdiene som fremdeles ligger i oljeselskapet. Og finnes det mer gjeld, spøker det for de 1,2 milliarder kronene Batista selv fremdeles skal ha på bok.

1,2 milliarder kroner er langt fra de 210 milliarder kroner Batista var estimert til å ha i formue for ett år siden. Og enda lenger fra målet om å bli verdens rikeste mann.

Eike Batista

Den normalt så rampelysglade Eike Batista har verken vist seg offentlig eller latt høre fra seg siden nedturen var et faktum.

Foto: SERGIO MORAES / Reuters
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt