Brasils sambaskoler refser de mektige

RIO DE JANEIRO (NRK): Sambaen er løs i Brasil. Men etter at høyrepopulisten Jair Bolsonaro kom til makten, er det berømte karnevalet mer preget av politikk enn noen gang før. NRK har fulgt forberedelsene.

Sambaparade Mangueira

Sambaparade Mangueira

Det er lørdagskveld i kulturhuset i Mangueira, en fattig bydel i Rio de Janeiro. Her pågår de siste forberedelsene foran årets karneval.

Bydelens store stolthet, sambaskolen Mangueira, er Rios regjerende karnevals-mester etter seieren i fjorårets sambakonkurranse, og nå håper medlemmene på en ny seier:

– Forventningene er skyhøye, sier Jose Ricardo, som leder en av avdelingene i paraden. Vi satser på å bli den første skolen i Rios historie som vinner sambakonkurransen to år på rad, og jeg mener vi har en flott parade, med et sterkt budskap, sier han.

Kristus som svart og homofil

Sambaskolen "Mangueira" er regjerende karnevalsmester i Rio de Janeiro.

José Ricardo i «Mangueira» tror på ny seier i den berømte sambakonkurransen i Rio.

Foto: Arnt Stefansen / NRK

Og Mangueiras parade har vakt stor oppmerksomhet. Skolens «samba enredo», sangen som skal synges i paraden, er svært kritisk til Brasils høyreradikale og kaller dem «intoleransens profeter».

I paraden fremstilles Kristus som en moderne brasilianer, men som fattig, svart og homofil.

Det har ført til voldsomme reaksjoner fra de kristenkonservative, og et kjent institutt har satt i gang en underskriftsaksjon med krav om boikott av Mangueiras parade.

– Spotter vår Herre

– Sambaskolen Mangueira i Rio de Janeiro angriper de kristne og spotter vår Herre Jesus Kristus, sier Frederico Viotti ved instituttet Plinio de Oliveira, som står bak aksjonen. Den har samlet mer enn 100.000 underskrifter.

Talsmann Paulo Ramos i sambaskolen "Mangueira".

– Vår parade angriper høyreradikale som kaller seg kristne, men som ikke er opptatt av den sosiale uretten i Brasil, sier Paulo Ramos i Mangueira.

Foto: Arnt Stefansen / NRK

Dette blir en flott parade, og den angriper ingen religion, sier Mangueiras talsmann Paulo Ramos til NRK.

– Vi angriper de falske profetene, de høyreradikale som kaller seg kristne, men som ikke er opptatt av å redusere fattigdommen og den sosial uretten her i Brasil – det som er selve kjernen i kristendommen, sier han.

Vil du ha ukebrev fra Urix? Klikk her:

– Dreper unge og svarte

«Messias med våpen i hånd gir ingen fremtid», lyder en av setningene i Mangueiras sangtekst. Den er en hilsen til Brasils president Jair Bolsonaro, som har mellomnavnet Messias.

– Hans politikk har ført til økt fattigdom og til at flere unge i de fattige bydelene blir drept av politiet, sier Paolo Ramos i Mangueira:

Bolsonaro

Jair Bolsonaro former hånden som en pistol, det faste tegnet til sine tilhengere.

Foto: EVARISTO SA NELSON ALMEIDA / /NTB Scanpix

– Man finner alltid en grunn til å drepe. Politiet kommer inn i en favela, og de skyter først og spør etterpå. Regjeringen skryter av at kriminaliteten går ned, men politiet dreper flere enn noen gang før, og dette tallet er selvsagt ikke med i regnestykket.

80 prosent av de drepte er unge, svarte menn i favelaene, og mange av dem er uskyldige, sier han.

Danser for rettferdighet

På generalprøven på Sambodromo, Rios berømte sambastadion, serverer Mangeiras mer enn 4000 dansere en gnistrende parade, og kritikken mot skolen legger ingen demper på stemningen.

Dette er Mangueira. den eneste ene, og den beste, sier tilhengeren Rosymary Lima,

Mangeira-tilhengeren Rosymary svikter ikke sin sambaskole.

Rosymary Lima står last og brast med sin sambaskole.

Foto: Arnt Stefansen / NRK

som har funnet seg en plass i første rekke når paraden går forbi. De kan angripe oss så mye de vil, men vi svikter ikke vår sambaskole, sier hun.

Og under nattens karnevalsparade danser Mangueira for seier, men også for et mer rettferdig Brasil.

SISTE NYTT

Siste nytt