Brasils president suspendert

RIO DE JANEIRO/OSLO (NRK): Brasils president Dilma Rousseff er suspendert fra sitt verv etter at et flertall av senatorene i nasjonalforsamlingens overhus har stemt for å stille henne for riksrett

Demonstranter utenfor nasjonalforsamlingen håper at presidenten stilles for riksrett

VILLE HA RIKSRETT: Demonstranter utenfor nasjonalforsamlingen har fått ønsket sitt oppfylt, presidenten stilles for riksrett

Foto: PAULO WHITAKER / Reuters

55 av senatorene stemte for å åpne riksrettssak mot Rousseff, mens 22 stemte imot. Suspensjonen av Rousseff gjelder i inntil 180 dager.

Rousseff har kjempet innbitt til siste slutt i håp om å unngå avstemningen om riksrett. Men det siste forgjeves forsøket onsdag førte ikke fram, og høyesterett ga grønt lys for at overhuset i nasjonalforsamlingen kunne fortsette den planlagte debatten og påfølgende avstemningen.

Stemmepanelet viser at 55 stemte for mens 22 stemte mot at Dilma skulle stilles for riksrett

KLARE TALL: Stemmepanelet viser tydelig at 55 stemte for at Brasil sin statsminister skal stilles for riksrett mens 22 stemte imot

Foto: UESLEI MARCELINO / Reuters

Etter snart ett døgn med taler og flagging av ståsted, tok senatorene endelig fatt på selve avstemningen i løpet av morgentimene. 55 av dem stemte for å åpne riksrettssak mot Rousseff. 22 stemte imot, og hun ble dermed suspendert fra presidentvervet.

Dilma Rousseff

MÅ GÅ FRA KONTORET: Brasils president Dilma Rousseff må i dag forlate kontoret sitt etter at nasjonalforsamlingens overhus har stemt for å stille henne for riksrett

Foto: EVARISTO SA / Afp

Klokken 15 norsk tid skal Rousseff komme med en uttalelse til mediene, skriver avisen O Globo.

Todelt årsak

Her i Brasil opplever folk at det gis to ulike forklaringer på hvorfor så mange ønsker at presidenten burde stilles for riksrett.

Opposisjonen sier at hun stilles for riksrett fordi hun har pyntet på tallene i statsbudsjettet for å skjule regnskapshull i et valgår. Det er ikke lov, men mange sier dette er et tynt grunnlag for en så alvorlig ting som riksrett.

Da kommer de andre forklaringene inn i bildet, nemlig at det er en veldig stor misnøye med henne. Mange mener at hun ikke er egnet til å styre landet. Meningsmålingene viser at hun ligger på rundt 10 prosent oppslutning. Det er altså bare 10 prosent som støtter henne.

Det som skjer nå er at Dilma Rousseff blir boende i presidentens residens, mens riksrettssaken pågår. Men hun må umiddelbart ut av kontorene sine.

Ny regjering raskt

Ifølge avisene her i Brasil er det visepresident Michel Temer som overtar makten midlertidig. For å unngå maktvakuum er det også ventet at han i dag klokken 16 vil presentere sammensetningen av den nye regjeringen.

Det er ventet at kun sportsminister Ricardo Leyser vil få fortsette. Begrunnelsen er hans ansvar for sommer-OL, som går av stabelen i august. Sentralbanksjef Alexander Tombini blir også sittende.

Korrupsjonsanklaget opposisjonsleder

Samtidig som riksrettsprosessen er underveis, åpnet Brasils høyesterett torsdag for korrupsjonsgransking av senator Aecio Neves, opposisjonslederen som så vidt tapte mot Rousseff i presidentvalget i 2014.

Neves anklages for hvitvasking og for å ha mottatt bestikkelser. Han er blant senatorene som støtter riksrettssak mot Rousseff.

SISTE NYTT

Siste nytt