Brasils president satser på mer våpen til folket

Presidenten i Brasil går inn for å gjøre våpen mer tilgjengelig for folk flest. Kampanjen for våpenkontroll er sjokkert og kaller det en trussel mot demokratiet.

Jair Bolsonaro med hånd formet som et våpen

Å forme fingrene som et våpentegn er blitt Jair Bolsonaro sitt kjennetegn. Nå gir han flere tilgang til å skaffe seg mer våpen på lovlig vis.

Foto: FERNANDO SOUZA / AFP

Jair Bolsonaros siste anstrengelser for å gjøre våpen lettere tilgjengelig for brasilianere har utløst sinne og frykt. Ifølge The Guardian, skryter presidenten selv av at folk støtter hans siste våpenkamp.

Brasils våpenvennlige president kunngjorde lørdag fire presidentordrer som skal gjøre det lettere å få lovlig tilgang til våpen. Endringene trådte i kraft umiddelbart, og medfører at både antall skytevåpen og mengden ammunisjon folk flest kan skaffe seg går kraftig opp.

For eksempel kan hver jeger fra nå av kjøpe 30 våpen. Mens en sportsskytter kan skaffe seg opptil 60 våpen. Presidenten fjernet også det føderale politiet og forsvaret sin mulighet til å registrere hvem som eier våpen.

Bolsonaro får ros og støtte i sosiale medier av sin sønn. Eduardo Bolsonaro som selv sitter i landets kongress, lar seg ofte avbilde med våpen på sosiale medier. Sønnen mener skyting først og fremst er en sport. Mens det han hevder er demoniseringen av våpen først og fremst er en diktatorisk venstreorientert plan.

Folk i Brasil gjør tegnet for våpen med hendene for å støtte presidenten sin.

Presidentens støttespillere gjør som Bolsonaro ofte våpentegnet for å vise sin støtte. Likevel ønsker ikke flertallet i Brasil at våpen skal bli mer tilgjengelig viser meningsmåling.

Foto: Eraldo Peres / AP

Stemmer mot

Meningsmålinger viser at om lag to tredjedeler av brasilianerne er imot Bolsonaros endringer for å gjøre våpen mer tilgjengelig. Det har så langt ikke stoppet presidenten.

Bolsonaros løfte om å gjøre det lettere for brasilianere å skaffe seg våpen, var viktig i valgkampen i 2018. Da lovet han at en instruks skulle sikre at borgere uten kriminelt rulleblad fikk kjøpe skytevåpen.

Ekspertene mente den gangen som nå, at liberalisering av landets våpenlover kan åpne for mer vold i et land som allerede har en av verdens høyeste drapsrater. Og at det dessuten kan være i strid med grunnloven.

I 2017 ble det registrert 64.000 drap – 31 per 100.000 innbyggere.

Presidenten måtte senere trekke det omstridte forslaget og lanserte en mer moderert versjon. Nå har han med presidentordrene funnet en løsningen for å få det som han ønsker.

Mann ved Brasiliansk flagg iført t-skjorte der det står "Folk med våpen vil aldri bli slaver".

Folk med våpen vil aldri bli slaver står det på denne T-skjorten til en Bolosonaro tilhenger.

Foto: Eraldo Peres / AP

Ber folk våkne

Kampanjer for våpenkontroll og motstandere av Bolsonaro er sjokkert. De advarer om at hans åpning for våpenkjøp vil bidra til at organiserte kriminelle grupper får utvidet sine arsenaler. De hevder igjen at det vil gjøre et av verdens mest voldelige land enda mer voldelig.

Også politikere på venstresiden advarer mot hva som kan skje.

– Bolsonaro vil ikke ha et væpnet samfunn fordi han mener individets rettigheter skal stå høyt, han ønsker å undergrave institusjonene våre slik at et statskupp kan gjennomføres med våpen, sier Marcelo Freixo som er kongressmedlem på venstresiden.

Freixo oppfordrer innbyggerne til å følge med og får støtte fra blant annet den politiske journalisten Matheus Leitão.

– Hvis 30 jegere samles har de tilgang til 900 våpen. Hvis 30 sportsskyttere, kommer sammen disponerer de 1800 våpen. Tallene er alarmerende, sier Leitão til det brasilianske tidsskriftet Veja.

Matheus Leitão spør så hvor mange jegere og sportsskyttere det skal til for å sette sammen en væpnet milits, lik den vi så invadere den amerikanske kongressen.

SISTE NYTT

Siste nytt

Se Bidens klimamøte: USA vil halvere sine klimagassutslipp

USAs President Joe Biden ber om at verdenssamfunnet tar større grep for å bekjempe klimaendringene. – Vi har virkelig ikke noe valg. Vi må få dette gjort, sier han.