Brasils politi dreper stadig flere – og det er meningen

RIO DE JANEIRO (NRK): Politiet i Rio drepte 1249 mennesker de første åtte månedene i år. Ifølge regjeringen er dette et resultat av en vellykket kamp mot kriminelle.

BiCSq99oroE

En politimann deltar i rekonstruksjonen av drapet på en åtte år gammel jente i fattigkvartalet Complexo Alemão i Rio.

Foto: DANIEL RAMALHO / AFP

Ágatha Sales Felix ble bare åtte år. Hun ble skutt og drept under en politiaksjon i det fattige området Complexo Alemão i Rio de Janeiro i forrige måned.

Den tragiske hendelsen blir nå etterforsket, og politiet innrømmer at de avfyrte skudd under aksjonen.

Åtteåringens død har ført til en voldsom harme, særlig i området der hun bodde, og det har vært store demonstrasjoner både der og i sentrum av Rio.

«Politiet er mordere»

En av dem som demonstrerer er den drepte jentas bestefar, Ailton Felix:

k978HrSVcuc

En venninne sørger over den drepte 8-åringen Agatha.

Foto: IAN CHEIBUB

– Det som skjedde med Ágatha har skjedd med mange uskyldige den siste tiden. De har alle dødd på meningsløst vis, sier han.

Flere av deltakerne i demonstrasjonen bærer plakater med tekster som «Politiet er mordere» og «Slutt å drepe oss». Og mange tar til tårene når bestefaren snakker om åtteåringen som mistet livet:

– I ryggsekken hadde hun penn, papir og skolebøker – og en oppgave hun nettopp hadde fått tilbake med beste karakter.

Skyter på mistanke

Brasils myndigheter har gitt politiet stor frihet til å skyte på mistanke mot antatt kriminelle. Det har ført til at politiet nå dreper flere mennesker enn noen gang siden de offisielle målingene startet for 30 år siden.

I Rio de Janeiro ble 1249 mennesker drept av politiet de åtte første månedene i år, ifølge offentlige tall. Det er 16 prosent flere enn i samme tidsrom i fjor. Og uoffisielle tall viser at tendensen er den samme for landet som helhet.

I fjor ble mer enn 6000 mennesker drept av ordensmakten i Brasil – en økning på 20 prosent fra året før, ifølge den brasilianske nyhetstjenesten UOL.

Latin America Year in Photos - News

Stadig flere blir skutt og drept av politiet i Rio. Her fra favelaen Rocinha.

Foto: Leo Correa / AP

– Vellykket politikk

Delstaten Rios guvernør Wilson Witzel, som er en støttespiller av Brasils president Jair Bolsonaro, blir kraftig kritisert for myndighetenes politikk. Han svarer slik på kritikken:

– Narkoterrorister holder til i favelaene, der de bruker innbyggerne som skjold. På denne måten sikrer de sine interesser, og de skyter mot politiet og sine naboer, sier guvernøren.

Og han opplyser at regjeringens politikk har redusert antall drap i Brasil med over 20 prosent.

Men mange eksperter er kritiske til politiets praksis, og en studie Rios advokatforening la frem i forrige måned viser at det ikke er noe som tyder på at mer offentlig voldsbruk fører til færre drap.

Ekspertene viser i stedet til mer effektiv etterforskning og en bedre organisering av politiet, i tillegg til at det nå er mindre innbyrdes strid mellom Brasils fryktede narkobander.

– Vi fortjener bare å dø

csCDnOfHG7w

Delstatsguvernøren i Rio, Wilson Witzel, mener myndighetene fører en vellykket politikk for å bekjempe kriminalitet.

Foto: MAURO PIMENTEL

De som blir drept av politiet er ikke med i myndighetenes offisielle drapstall, og mer enn 80 prosent av disse ofrene er unge, fattige, svarte menn.

– Regjeringens kriminalpolitikk er en skam, sier den drepte åtteåringens tante, Daniele Félix:

– Politiet rykker inn i boligområdet vårt. De skyter, og de gir blaffen i hvem som blir truffet. For dem er alle vi som bor i en favela en antatt kriminell – en mulig narkoselger.

– Vi fortjener bare å dø. Det er slik vi opplever det, sier den dreptes tante.

– Fattige liv betyr lite

NRK besøker favelaen Rocinha i Rio, et område med mer enn 100.000 innbyggere, der misnøyen med den nye regjeringen er stor.

– Politiet har fått frie hender til å skyte på mistanke, men man gjør ingen ting for å bekjempe årsakene til kriminaliteten, sier den tidligere lokalpolitikeren Paulo Cesar:

Paulo Cesar i Rocinha

– Fattige liv betyr lite hvis de rike kan føle seg tryggere, sier den tidligere lokalpolitikeren Paulo Cesar i Rocinha.

Foto: Arnt Stefansen / NRK

– Dette er en politikk for Brasils elite – for å beskytte deres interesser. Fattige liv betyr lite hvis de rike kan føle seg tryggere.

– Det er enklere å skyte enn å bekjempe fattigdom, og jeg ser ingen vilje hos regjeringen til å satse på utdanning og nye arbeidsplasser for dem som er nederst på rangstigen, sier Paulo Cesar i favelaen Rocinha her i Rio de Janeiro.

SISTE NYTT

Siste nytt