Hopp til innhold

Brasils Lula til NRK: – Norge er et forbilde

– Det norske velferdssamfunnet er et forbilde, sier Brasils tidligere president Lula da Silva i et intervju med NRK. Lula er favoritt til å vinne høstens valg og komme tilbake til makten.

Lula da Silva i intervju med NRk

– Det norske velferdssamfunnet er et forbilde for Brasil, sier Lula da Silva.

Foto: Studio PT

– Jeg har hatt et forhold til Norge helt siden jeg var fagforeningsleder på 1980-tallet, sier Lula da Silva.

Han tar imot NRK i hovedkvarteret til PT, Arbeidernes Parti, i Brasils største by São Paulo. Og han forteller om en rekke møter med norske ledere da han var president i Brasil fra 2003 til 2011.

– Jeg var vert for kong Harald og for to norske statsministre i min regjeringstid. Og jeg var på statsbesøk i Norge i 2007, minnes han.

BRASIL

Lula da Silva besøkte Norge i 2007. Den daværende presidenten og hans kone møtte blant andre kong Harald og dronning Sonja.

Foto: Heiko Junge / NTB

– Ofte er det slik her i Brasil at vi sammenligner oss med land som er fattigere enn oss, smiler den tidligere presidenten.

– Jeg mener vi bør drømme om å oppnå den samme levestandard som det norske folk har. Vi må ha som mål å skape et like rikt og rettferdig samfunn. Og hvis jeg vinner høstens valg, vil jeg gjenopprette det gode og nære forholdet vi hadde til Norge i min forrige periode som president, sier Lula.

Fra skopusser til president

Lula da Silva ble født inn i den dypeste fattigdom i Sertão – de karrige områdene i nord-øst-Brasil. Da han var seks år brøt familien opp, og de dro på en tretten dager lang reise i lastebil for å søke et nytt liv i storbyen São Paulo i sør.

Som guttunge bidro Lula til familiens knappe økonomi ved å jobbe som skopusser. Da han ble gammel nok tok han fagbrev som metallarbeider.

Og som fagforeningsleder talte han Brasils mektige militærregime midt imot og satt fengslet i flere måneder.

kT1r_MYfZAw

Lula da Silva var den første presidenten i Brasil som kom fra fattige kår.

Foto: NELSON ALMEIDA / AFP

Kampen mot fattigdom har preget Lula da Silvas politiske liv. Og få steder i verden er de sosiale forskjellene større enn i Brasil, understreker han.

– Det er ingen utviklingsland som har så mange fattige. Og det finnes ikke utviklede land med så mange arbeidsløse. Vi må inkludere disse menneskene. De må få jobbe og studere og få tilgang til kultur, slik at de kan være med å utvikle landet, sier Lula da Silva.

Færre fattige – men mye korrupsjon

Lula da Silvas tid ved makten var en periode med stor økonomisk vekst. Det var også en sterk nedgang i avskogingen i Amazonas. Sosial utjevning brakte mer enn 30 millioner brasilianere ut av fattigdommen.

Da Lula gikk av i 2011 var mer enn 80 prosent av brasilianerne tilfredse med hans styre. Men Arbeidernes Parti sviktet et av sine viktigste valgløfter: Å bekjempe korrupsjonen.

I 2014 startet et sosialt opprør mot korrupsjon i Brasil. Og rettsoppgjøret «Lava Jato» førte til at en rekke samfunnstopper ble dømt og fengslet.

LbqI3hxj3IU

Lula da Silva leder klart på meningsmålingene foran høstens presidentvalg.

Foto: CARLA CARNIEL / Reuters

I 2018 ble også Lula da Silva satt i fengsel. Men bevisene var tynne og mange mente at det var en politisk prosess.

Etter 580 dager bak murene ble den tidligere presidenten satt fri. Dommen ble senere opphevet, og nylig ble saken henlagt.

Jeg har aldri vært i tvil om at denne prosessen hadde som mål å hindre at jeg kom tilbake som leder for dette landet, sier den tidligere presidenten til NRK.

– Mine motstandere vil ikke ha en regjering som respekterer urfolk og som støtter arbeidere, svarte og seksuelle minoriteter.

Lula mot Bolsonaro

Mens Lula da Silva satt i fengsel, ble høyrepopulisten Jair Bolsonaro valgt til president i Brasil. Bolsonaro er en svært omstridt leder, som har fått voldsom kritikk for sin håndtering av pandemien.

6EutDFPyDjA

President Bolsonaro mener at Lula hører hjemme i fengsel.

Foto: ADRIANO MACHADO / Reuters

Han er også blitt sterkt kritisert for avskogingen i Amazonas og for sitt forhold til menneskerettighetene. Lula da Silva er klar på hva han mener om den sittende presidenten:

– Bolsonaro forstår ikke økonomi. Han forstår ikke fagforeningene. Han forstår ikke fattigdom og han forstår ikke hva sosial inkludering handler om, tordner han, og fortsetter:

– Det eneste han får til er å fortelle løgner og å drive våpenpropaganda.

Bolsonaro, på sin side, har omtalt Lula som en tyv og en kjeltring. Han sier at venstresidens leder hører hjemme i fengsel.

Presidentvalget i Brasil går av stabelen 2. oktober i år. Et drøyt halvår før valget leder Lula klart på meningsmålingene.

SISTE NYTT

Siste nytt