Hopp til innhold
Urix forklarer

Brasils Lula – elsket og hatet

Brasils tidligere president Lula da Silva har tilbrakt sin første natt i fengsel. Det gleder mange brasilianere, men fengslingen av landets mest populære politiker har gjort Brasil mer splittet enn på lenge.

BRAZIL-POLITICS-CORRUPTION-LULA DA SILVA

Lula da Silvas tilhengere prøvde å hindre politiet i å arrestere ham, men i helgen startet han sin soning.

Foto: JEFFERSON COPPOLA/VEJA / AFP

I brasiliansk politikk er ingen oppgave vanskeligere enn å gi en balansert analyse av Lula da Silva.

Én del av befolkningen, hovedsakelig de rike, hater ham, og mener han for lengst burde vært brakt bak lås og slå.

Andre, hovedsakelig de fattige, elsker ham, og mener dommen og fengslingen er politisk motivert.

Og knapt noen brasilianer stiller seg likegyldig til ham.

Hvem er han?

Lula da Silva ble født i den dypeste fattigdom i delstaten Pernambuco i det nordøstlige Brasil.

Han har vært skopusser, fagforeningsleder og president i et av verdens største demokratier – en av de mest spesielle CV-er på kloden.

Brazil Corruption Probe

Lula nekter for at han har gjort seg skyldig i korrupsjon, og sier han vil kjempe for å bevise at han er uskyldig.

Foto: Marcelo Chello / AP

Lula styrte Brasil fra 2003-2011, og hans sosialprogram Bolsa Familia – verdens største program for inntektsoverføring – brakte mer enn 30 millioner brasilianere ut av fattigdommen.

Han var den mest populære president i landets historie, og da han gikk av mente 84 prosent av velgerne at han hadde gjort en god jobb.

Omfattende korrupsjon

Et av de viktigste valgløftene til Lula og hans arbeiderparti, PT, var at han skulle rydde opp i landets utbredte korrupsjonskultur.

Dette løftet er overhodet ikke blitt innfridd, snarere tvert imot.

En lang rekke PT-topper er blitt arrestert og fengslet for grove økonomiske forbrytelser, og i partiets maktperiode har Brasil vært rystet av to gigantiske korrupsjonssaker, den såkalte Mensalão-skandalen i 2005 og Petrobras-skandalen fra 2014.

Det store stridsspørsmålet har vært Lula da Silvas personlige rolle i disse sakene.

Stor fisk – liten sak

BRAZIL-POLITICS/LULA

Fengslingen av Lula da Silva har ført til omfattende demonstrasjoner. Her har politiet blokkert inngangen til sitt hovedkvarter i byen Curitiba, der den tidligere presidenten sitter fengslet.

Foto: RODOLFO BUHRER / Reuters

Ingen brasilianer er blitt gjenstand for mer omfattende undersøkende journalistikk enn Lula da Silva.

Og ingen har vært gjenstand for en så grundig etterforskning fra rettsvesenets side.

Likevel er han dømt for en forholdsvis beskjeden sak: At han skal ha mottatt en leilighet til en verdi av fem millioner fra en stor entreprenør.

Sammenlignet med en rekke andre dømte i den store Petrobras-skandalen, er dette småpenger. Dessuten er dommen omstridt blant jurister.

Statsadvokater, medier og velstående brasilianere har i en årrekke hevdet at Lula er selve edderkoppen i Petrobras-saken, der landets statsoljeselskap er blitt bestjålet for mer enn 20 milliarder kroner.

BRAZIL-POLITICS-CORRUPTION-LULA DA SILVA

Lula da Silva er elsket og hatet som ingen annen brasilianer. Her er det hans motstandere som markerer sin glede over at han er satt i fengsel.

Foto: MAURO PIMENTEL / AFP

Sleiping eller politisk offer?

Er Lula da Silva for smart for det brasilianske rettsvesenet? Har han gjort seg skyld i langt mer alvorlige forbrytelser enn det han er dømt for?

Mange brasilianere vil svare et kontant «ja» på begge spørsmål.

Men hvorfor er man så overbevist om at Lula er en storforbryter når bevisene er så tynne?

Enhver må svare for seg, men uansett er det en viktig sosial og politisk dimensjon som påvirker brasilianernes syn på denne mannen.

Favoritt til gjenvalg

Lula da Silva var den første brasilianske president som kom fra fattige kår. For landets rike var han en provokasjon, fordi mange av dem rettferdiggjør sine privilegier med at bare de kan styre landet.

Sju år etter at han gikk av som president, er Lula fortsatt Brasils mest populære politiker, og den brasilianske høyresidens største mareritt er at han skal bli gjenvalgt til høsten.

BRAZIL-POLITICS-CORRUPTION-LULA DA SILVA

Sivilkledd politi fører Lula til hans fengselscelle. Men den tidligere presidenten vil fortsatt ha stor politisk innflytelse foran årets presidentvalg.

Foto: HEULER ANDREY / AFP

Derfor er det umulig å gi Lula en behandling som en samlet nasjon kan stille seg bak – uansett hva dommen og straffen måtte være.

Et dypt splittet land

Med minst mulig margin, seks mot fem dommere, vedtok Brasils høyesterett å nekte Lula såkalt «habeas corpus» – at han kunne være på frifot inntil alle ankemuligheter er oppbrukt.

Dermed ble han fengslet i helgen, noe som har utløst et nasjonalt raseri og store demonstrasjoner fra hans tilhengere.

Og det knappe vedtaket i Høyesterett, er et symbol. For det er en dypt splittet nasjon som nå ser frem mot høstens presidentvalg – et av de viktigste og mest åpne valg i Brasil på svært lenge.

SISTE NYTT

Siste nytt