Brasil utleverer likevel Battisti

Høyesteretten i Brasil besluttet i dag å utlevere Cesare Battisti, til tross for at han er lovet politisk asyl.

Cesare Battisti

Cesare Battisti ble i dag besluttet utlevert fra Brasil til Italia, hvor han venter livstid i fengsel.

Foto: Scanpix/AFP

Retten drev kontinuerlig overveielse da den skulle beslutte om dommen var endelig, eller om president Luiz Inacio Lula da Silva skulle få siste ordet.

- Risikerer livstid

Det var til slutt overdommer Gilmar Mendes som fikk den avgjørende stemmen, etter at høringen om utlevering har dratt ut i over to måneder.

Mendes besluttet at drapene på fire personer, som Battisti allerede er dømt for av italiensk domstol, faller under betegnelsen «ordniær kriminalitet» og ikke politiske handlinger som kunne gitt grunnlag for beskyttelse under landets utlendingslov.

– Som resultat vil Battisti utlevert til Italia, bekreftet Mendes etter rettsaken.

Den tidligere gueriljasoldaten, som har vært på flukt i Frankrike, Mexico og Brasil de siste 30 årene, risikerer livstid i italiensk fengsel dersom han sendes tilbake til Italia.

Battisti skal ha startet en sultestreik fra cellen sin i Brasil forrige helg, som et siste forsøk på å unngå utlevering.

Venstreaktivist

Battisti (54) er tidligere medlem av den venstreekstreme gruppen «Armed Proletarians for Communism» som ble kjent for å støtte «voldelig revolusjon» i 1970-årene, en periode hvor Italia var rammet av terrorangrep fra både høyreekstreme - og venstreekstreme organisasjoner.

I ettertid har Battisti gjort seg kjent som forfatter og han har gitt ut 15 bøker.

Battisti er totalt dømt for 36 forhold i sitt hjemland, Italia, inkludert medvirkning til fire drap. Hans første dom lød på tolv år, for å ha vært medlem i en bevæpnet gruppe. Etter dommen greide han å flykte til Frankrike, hvor han har vært beskyttet av «Doctrine Mitterrand», et muntlig avtale med hensikt å beskytte venstreaktivister fra Italia som flyktet til Frankrike.

Han ble til tross dømt til livstid i fengsel for fire mord i Italia.

Etter at avtalen om «Doctrine Mitterrand» opphørte i 2002, flyktet Battisti til Brasil for å unngå utlevering. 18. mars 2007 ble han fengslet i Rio de Janeiro. Her har han siden sittet fengslet under betegnelsen politisk fange.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt