Shoppinggale brasilianere invaderer USAs kjøpesentere

Brasilianere strømmer til kjøpesentre i USA i rekordtall. Ingen andre lands innbyggere legger igjen så store summer i USA, og flyselskapene må nå bruke mer flybensin på grunn av all overvekten.

Brasilianske shoppere

To brasilianske søstre, Daniela Dias (t.h.) og Natalia, på shopping kjøpesenteret Sawgrass Mills i Fort Lauderdale, Florida, 6. mars i år. Med palmer, strender og blå himmer er Florida nesten som hjemme for brasilianerne.

Foto: Felipe Dana / Ap

Ifølge de siste statistikkene handlet brasilianere for 5,9 milliarder dollar i USA i 2010.

Det innebærer at hver brasilianer handler for 5400 amerikanske dollar (30.600 norske kroner) i gjennomsnitt, skriver det amerikanske immigrasjonskontoret på sin hjemmeside.

Nummer to på listen er japanere, som i gjennomsnitt handler for 4300 amerikanske dollar (24.400 norske kroner) når de besøker USA.

Så mye handler brasilianerne at flyselskapet TAM har måttet fylle mer bensin på flyene som returnerer fra USA til Brasil for å håndtere all overvekten, skriver boston.com.

Dette er definisjonen på «power shopping». De er mer kapitalistiske og opptatte av merkevarer enn vi er. Det er som en æresbevisning.

Markedsjef for Greater Miami Convention and Visitors Bureau, Rolando Aedo, om brasilianske turister. / tampabay.com

USA, Argentina og Frankrike

Tall fra 2010 viser at nesten 1,2 millioner brasilianere besøkte til USA.

De neste landene på listen var nabolandet Argentina med 870.000 brasilianere, og Frankrike med 384.000.

Andre populære reisemål for de stadig mer reiseglade brasilianerne er den tidligere kolonimakten Portugal, Italia og Spania.

Artikkelen fortsetter under tabellen.

Flest besøkende til USA i 2010

 

Land

Antall besøkende

1

Canada

19.961.000

2

Mexico

13.469.000

3

Storbritannia

3.850.864

4

Japan

3.386.076

5

Tyskland

1.723.193

6

Frankrike

1.342.207

7

Brasil

1.197.866

8

Sør-Korea

1.107.518

9

Australia

904.247

10

Italia

838.225

...27

Norge

193.218

 

Tall fra Ita.gov

Tallene gjelder
både forretnings-
reisende og turister.

Reiser til Florida

Florida, med byene Miami og Orlando er det mest populære reisemålet for brasilianerne.

Av de neste 1,2 millionene brasilianerne som reiste til USA i 2010, reiste over én million til Florida, skriver tampabay.com.

Flere brasilianske byer har direkte flyforbindelse til Miami. Selv fra Manaus, langt inne i Amazonas' jungel, går det direkte fly til Miami.

Miami har i årrekke vært et kjent reisemål for søramerikanere, noe år i så stor grad at byen er har vært kalt «den eneste søramerikanske hovedstaden i Nord-Amerika».

Kjøpesentre i Florida tar nå hensyn til de nye kundene, og flere har ansatt portugisisk-talende selgere for å ta seg av brasilianerne, skriver New York Times.

En rekke brasilianske restauranter har åpnet i Miami-området. og den brasilianske restaurantkjeden Giraffas har åpnet en egen filial i Miami.

Lokale i Florida forteller historier om brasilianere som nærmest tømmer tilbudsbutikker i delstaten.

– Den vanlige historien handler om hvordan de flyr inn med tomme kofferter, eller kjøper kofferter her som de fyller opp, sier markedssjef for Greater Miami Convention and Visitors Bureau, Rolando Aedo, til tampabay.com.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Beatriz Cesari (t.v.) og Sylvia Schleier

Beatriz Cesari (t.v.) og Sylvia Schleier, begge fra São Paulo, ser på klokker i en butikk i Miami tidligere i år.

Foto: Felipe Dana / Ap

Fått bedre råd

Brasil har opplevd en kraftig økonomisk vekst det siste tiåret, samtidig som stadig flere har fått tatt del i fremgangen.

Mellom 30 og 40 millioner mennesker har tatt steget fra fattigdom og opp i middelklassen siden Luiz Inácio Lula da Silva tiltrådte som president 1. januar 2003.

Samtidig har den brasilianske myntenheten, Real, styrket seg kraftig de senere årene. I forhold til dollaren har realen styrket seg med 40 prosent siden 2008.

Brasilianere i utlandet handlet for 30 prosent mer via VISA-kortet sitt i 2011 enn året før, viser tall som VISA offentliggjorde sist fredag.

Høye tollmurer

Like mye som den styrkede kjøpekraften skyldes shoppingturene de høye tollmurene som Brasil omgir seg med.

Importerte merkevarer, fra jeans via solbriller til biler, er svært dyrt i Brasil.

  • Et par solbriller som selges i Miamia for 700–800 kroner kan koste det firedobbelte i en butikk i São Paulo eller Rio de Janeiro.
  • En Iphone 4S Koster 1419 amerikanske dollar hvis man kjøper den via Apples brasilianske nettside, men koster 649 amerikanske dollar på selskapets amerikanske nettside.
  • Parfymen Millionaire koster 40 dollar i Florida og opptil 200 dollar i Brasil.
  • Et par joggesko av typen Mizuno; 100 dollar i Florida blir til det seksdobbelte i Brasil.

Også babyklær og annet utstyr til nyfødt en populære varer for de besøkende brasilianerne.

– Babyklær og klær for opp til to år gamle og krem for å unngå bleieutslett, alt for en tredel eller fjerdedel av det jeg ville betalt hjemme, sier Carlos Eduardo fra Rio de Janeiro til nyhetsbyrået AFP.

Eduardos kone venter barn i mai, og han er i Orlando for å kjøpe klær og annet.

Også Aristoteles Guimaraes, en 36- åring fra Sao Paulio, er i Florida for å kjøpe babyutstyr. Han finner en italiensk barnevogn til 350 dollar (2000 norske kroner) som ville kostet ham 1300 dollar (7400 norske kroner) hjemme i Brasil.

– Jeg kom hit bare for å kjøpe ting til babyen, sier han til nyhetsbyrået AP.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Leonardo Queiroz

Leonardo Queiroz fra hovedstaden Brasilia prøver solbriller i en butikk i Miami. Solbriller av kjente merker koster fort tre Florida. Brazilian travelers spend more per capita than any -fire ganger mer i Brasil enn i USA.

Foto: Felipe Dana / Ap

Legger til rette

For den amerikanske økonomien blir de brasilianske turistene stadig viktigere.

Lange køer i Brasilia

Lange køer ved visumseksjonen til USAs ambassade i Brasilia 26. januar i år. President Barack Obama har gitt beskjed om raskere behandling av visumsøkere fra Brasil.

Foto: Eraldo Peres / Ap

Tall fra den amerikanske bransjeorganisasjonen US Travel viser at vektsten i reiselivsbransjen er større enn i den øvrige økonomien.

Det siste året har veksten i bransjen vært 34 prosent sterkere enn i økonomien som helhet.

Amerikanske myndigheter legger nå til rette for de brasilianske turistene ved å lempe på visumreglene.

President Obama ga nylig utenriksdepartementet beskjed om å gjøre visumprosessen raskere for søkere fra Brasil, Kina og andre land der befolkningen har fylt opp lommebøkene de siste årene.

Invasjonen av brasilianeren i amerikanske kjøpesentre ser ikke ut til å avta med det første, snarere tvert imot.

Det hvite hus anslår at antall brasilianske turister i USA kommer til å øke med 274 prosent frem til år 2016, skriver nettstedet marketwatch.

SISTE NYTT

Siste nytt