NRK Meny
Normal

Brannsjefen i London: – Venter ikke å finne overlevende

17 mennesker blitt bekreftet omkommet etter brannen i Grenfell Tower i London. Dødstallet er ventet å stige kraftig.

Grenfell Tower dagen etter brannen

DAGEN ETTER: Slik ser Grenfell Tower ut dagen etter den massive brannen.

Foto: Espen Aas / NRK

Mange er fortsatt på jakt etter sine kjære etter den massive brannen. Plakater av savnede mennesker har blitt satt opp over hele nabolaget i Nord Kensington. Myndighetene har ikke gått ut med hvor mange som er savnet.

– Omfanget og varmen fra brannen betyr at det ville vært et rent mirakel å finne noen i live nå, sier Londons brannsjef Dany Cotton.

London - pressekonferanse med politi og brannvesen - siste oppdateringer

Hun forteller at brannvesenet nå endelig har fått slukket de siste lommene av flammer Brannmennene har ikke fått gjort et omfattende søk av den 24 etasjers høye blokka fordi det ikke er trygt for dem å gå til kantene av bygningen. De prøver nå å sikre blokka for å gjøre en grundig undersøkelse.

– Jeg forventer at vi kommer til å være her i en god stund fremover Det er en lang prosess. Vi må bygge strukturer for å sikre at det er trygt å gå i bygningen. I mellomtiden bruker vi spesialtrente hunder for å hjelpe til med identifiseringen av omkomne, sier Cotton.

Politiet vil ikke gå ut med tallene på antall savnede mennesker etter brannen.

Vet ikke årsak

– Noen av de interne strukturene er ikke trygge for øyeblikket, men vi har var i den øverste etasjen i går kveld. Da gjorde vi undersøkelser fra døråpningene, sier brannsjefen.

– Inntil vi kan gjøre bygningen helt trygg så får vi ikke gjort et grundig søk. Jeg vil ikke risikere livet til mine brannmenn, sier hun.

Det kan ta uker å gå gjennom de utbrente leilighetene etter storbrannen i en høyblokk i London. Årsaken er foreløpig ikke kjent, og de vil ikke uttale seg om hvor brannen først startet.

Strukturelle landmålere og urbane søk- og redningsspesialister vil inspisere bygningen i løpet av dagen. Så fort den er erklært trygg, så vil et fullt søk finne sted.

Brann i Grenfell Tower, London. Grafikk
Foto: NRK

Overveldet av responsen

Kirker og samfunnshus er overveldet av antallet donasjoner som har kommet inn til de som mistet hjemmene sine i brannen.

Så mye mat, klær, sko og andre ting har kommet at noen kirker, moskeer og samfunnshus har blitt nødt til å avslå nye donasjoner. Kjendiskokk Jamie Oliver har tilbudt gratis mat for overlevende i en av sine lokale restauranter.

Minst 12 mennesker har mistet livet, men det tallet er ventet å stige. I tillegg er minst 64 fraktet til sykehus og tilstanden er kritisk for 17 av dem.

Mer enn 11 millioner kroner er så langt samlet inn for å hjelpe de som er rammet av tragedien.

Michael Paramasivan var i ferd med å sovne foran en film da han kjente luktet av brent plastikk. I siste liten reddet han seg og familien ut fra branninfernoet.

Grenfell Tower dagen etter brannen
Foto: Espen Aas / NRK
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt