NRK Meny
Normal

Brannmenn savnet i West

Flere brannmenn er savnet etter den voldsomme eksplosjonen i en gjødselfabrikk i Texas i USA.

Eksplosjon i Waco

Brannmenn leter etter overlevende i ruinene etter eksplosjonen i Waco.

Foto: LM Otero / Ap

Eksplosjonen ved gjødselfabrikken i småbyen West utenfor byen Waco i Texas, forårsaket enorme ødeleggelser, og torsdag morgen hersket det fullstendig kaos i den lille byen.

– Jeg har aldri sett noe liknende. Det ser ut som en krigssone, sier sheriff i McLennan County, Parnell McNamara.

Flere døde

Hundrevis av mennesker skal være skadd og flere fryktes omkommet.

– Det er snakk om alt mellom 5 og 15 drepte. Vi vet at det er behandlet minst 160 skadde på sykehuset, sa pressetalsmann Patrick Swanton i Waco-politiet torsdag formiddag, norsk tid.

Men ordfører Tommy Muska sier at seks eller sju brannmenn er savnet, ifølge en journalist i Waco Tribune. Brannmennene var blant de første til stede ved gjødselfabrikken.

De skulle slokke en mindre brann ved fabrikken da den gikk i lufta. Ordføreren, som selv er en frivillig brannmann, sier at trykket fra eksplosjonen førte til at han mistet hjelmen, og at vinduene i huset hans knuste.

Ifølge ordføreren har mange av de 2.800 innbyggerne i West mistet hjemmene sine i eksplosjonen.

– Vi skal lete etter alle sammen, og vi skal sørge for at alle blir gjort rede for. Det er det viktigste nå, sier Muska til CBS News.

Ordfører i West Tommy Muska orienterer pressen om eksplosjonen i gjødselfabrikken.

Ordfører i West, Tommy Muska, orienterer pressen om eksplosjonen i gjødselfabrikken. Han forteller at så mange som 50 til 60 hjem ble ødelagt i eksplosjonen.

Fire kvartaler blåst bort

Politiet har definert området som et kriminalåsted, men de vet ennå ikke hva som er årsaken.

– Det er bedre å først definere stedet som et kriminalåsted, og eventuelt senere omdefinere til en industriulykke. Ingenting til nå tyder på at dette er kriminelt, men vi kan heller ikke utelukke det så tidlig, sier Swanton.

Frivillige brannmenn fortsatte å lete etter overlevende i ruinene etter eksplosjonen, men dessverre finner redningsmannskaper stadig flere døde.

– Vi finner stadig ofre fra eksplosjonen. Sentrum av byen er rammet av ødeleggelsene, og redningsfolk går fra hus til hus og finner stadig flere ofre, sa Swanton tidligere i dag.

Erick Perez spilte egentlig basketball sammen med noen venner. Da de så brannen begynte han å filme mot stedet. Med mobilen fanget han da selve eksplosjonen i Waco, Texas.

Erick Perez spilte egentlig basketball sammen med noen venner. Da de så brannen begynte han å filme mot stedet. Med mobilen fanget han da selve eksplosjonen i Waco, Texas.

Flere omkomne

Tidligere på natten fryktet brannvesenet at så mange som 60–70 personer kan være omkommet i eksplosjonen, men Swanton har ikke bekreftet det tallet.

Ifølge myndighetene er halvparten av innbyggerne i West evakuert på grunn av ødeleggelsene og faren for giftgass i lufta. Fordi vinden endrer retning, er det frykt for at resten av de om lag 2.700 innbyggerne, også må evakueres, skriver NTB.

Et sykehjem like ved gjødselfabrikken kollapset som følge av eksplosjonen, og var flere trolig innesperret i de rammede bygningene.

– Det er ofre både i sykehjemmet, bolighus og i et leilighetsbygg med rundt 50 leiligheter, sa Swanton.

Plant Explosion-Texas

Røyk stiger opp fra gjødselfabrikken like etter eksplosjonen.

Foto: Andy Bartee / Ap
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt