NRK Meny
Normal

Brannmannskaper savnet etter Tianjin-eksplosjon

12 brannmenn er bekreftet omkommet etter onsdagens eksplosjoner i havneområdet i den kinesiske millionbyen Tianjin, og 18 andre brannmenn er savnet, melder kinesiske medier. Dødstallene fortsetter å stige.

Sprengstoffeksplosjon i Kina

ENORM: Da det ble dagslys i Tianjin stod røyken fortsatt opp fra ulykkesområdet i byen. Minst 36 brannmenn er fortsatt savnet etter eksplosjonen.

Foto: CHINA DAILY / Reuters

Det statlige nyhetsbyrået Xinhua melder at 50 personer så langt er bekreftet døde, og 700 mennesker er meldt skadet.

520 mennesker er innlagt på sykehus etter de to eksplosjonene, som rystet byen der det bor 15 millioner mennesker. For 71 mennesker er tilstanden kritisk, melder Xinhua.

Gå til forsiden

Eksplosjoner i Tianjin

En mann ser på røyken som velter ut fra eksplosjonsområdet dagen etter.

Eksplosjoner i Tianjin

14 bilder

  Ved daggry torsdag brant det fortsatt i området der eksplosjonene fant sted, og bilder viste raserte bygninger, store stabler av søndersprengte konteinere og et stort antall utbrente biler.

  Eksplosjonene var så kraftig at de kunne sees fra verdensrommet.

  – Trodde det var jordskjelv

  Ifølge kinesiske medier var den en last med sprengstoff som gikk i lufta like før midnatt onsdag lokal tid.

  Zhang Siyu som bor noen kilometer utenfor byen sier han kunne kjenne trykket fra eksplosjonen der han bodde.

  Tykk røyk stiger fortsatt opp fra den kinesiske byen etter to kraftige eksplosjoner natt til torsdag.

  SE VIDEO: Dødstallene etter eksplosjonen fortsetter å stige etter de kraftige eksplosjonene natt til torsdag.

  – Jeg trodde først det var et jordskjelv, så jeg løp ned i førsteetasje uten sko. Da jeg kom ut av huset forstod jeg at det var en eksplosjon. Jeg så en stor ildball på himmelen omgitt av en tykk sky av røyk, forteller Zhang til nyhetsbyrået AP.

  Vitner på ulykkesstedet har observert et gult skumlag på bakken, men det er usikkert om dette stammer fra slukkingen eller fra noen av kjemikaliefabrikkene i området.

  Det er foreløpig ikke påvist giftige kjemikalier i luftmålinger i byen, men av frykt for hva som fortsatt måtte være igjen av farlig gods, valgte myndighetene å trekke ut alle brannmannskaper i morgentimene.

  Påvirker ikke

  En talsmann for havnen i Tianjin understreket i morgentimene at ulykken ikke påvirket virksomheten i det som er en av verdens travleste konteinerhavner.

  – Havnen opererer som normalt. Vi er ikke berørt, sa talsmannen.

  Eksplosjonen forårsaket en voldsom ildsøyle og trykkbølge som kunne kjennes flere kilometer unna. 30 sekunder fulgte en ny og enda mer kraftig eksplosjon.

  Styrken i den første eksplosjonen skal ha tilsvart rundt 3 tonn av sprengstoffet TNT, mens den andre eksplosjonen tilsvarte hele 21 tonn TNT.

  – Styrer informasjonen

  Eksplosjonene skjedde i et område hvor det hovedsakelig er industri og lagervirksomhet, men det er også noen boligblokker i området.

  Flere lagerbygg ligger i ruiner og en biloppstillingsplass mer mer enn 1000 nye biler er totalskadd av eksplosjonen og brannen.

  Rundt to kilometer unna ligger en blokk med luksusleiligheter som var under oppføring. Alle vinduene ble blåst inn av trykkbølgen fra eksplosjonen.

  – Det var bare flaks at ingen hadde flyttet inn ennå, sier Liu Junwei som jobber på stedet.

  – Men for oss er det et stort tap. To års hardt arbeid rett i vasken, sier Liu.

  Kinesiske myndigheter forsøker å kontrollere informasjonen om brannen, og politiet holdt journalister og forbipasserende flere kilometer unna ulykkesstedet.

  På Kinas populære mikrobloggingstjeneste Weibo, klager flere brukere på at innleggene deres som omhandler ulykken har blitt slettet. Det blir også færre og færre treff på innlegg om brannen i søketjenesten.

  Det oppholder seg til vanlig et mindre antall nordmenn i Tianjin, men ifølge Utenriksdepartementet foreligger det ingen opplysninger om at noen av dem ble rammet av eksplosjonen.

  Laster innhold, vennligst vent..
  Laster innhold, vennligst vent..

  SISTE NYTT

  Siste nytt