Brannferja «Norman Atlantic» rammet av nok en ulykke

To albanske sjøfolk døde tirsdag da de ble truffet av en kabel som røk under tauing av ulykkesferja Norman Atlantic. Ytterligere ti personer er bekreftet døde etter ferjebrannnen, men italiensk politi tror flere lik fortsatt kan befinne seg i båten.

Redningsarbeid Norman Atlantic

Helikoptre fløy i skytteltrafikk til og fra den brennende ferja søndag og mandag, for å evakuere passasjerer.

Foto: HO / Afp

De albanske sjømennene døde da de ble truffet av en kabel som røk etter at den ble sittende fast i en propell.

– Én mann døde på stedet, den andre døde for kort tid siden mens han fikk behandling av helsearbeidere, sier en talsmann for havnemyndighetene i albanske Vlorë.

Albanias forsvarsdepartement har kun fått bekreftet ett av dødsfallene. De to mennene var ikke ansatt av det albanske forsvaret.

Tror det finnes flere døde på ferja

Det offisielle antall omkomne etter ferjeulykken har nå steget til tolv – inkludert de to sjømennene.

Det ble først meldt om 478 passasjerer og besetningsmedlemmer på ferja, men det ble senere knyttet usikkerhet til det nøyaktige antallet. Den italienske påtalemyndigheten, som leder etterforskningen av ferjetragedien, sier tirsdag ettermiddag at det er sannsynlig at man vil finne flere døde om bord på skipet etter hvert som det gjennomsøkes.

– Det er sannsynlig at man vil finne flere lik i skipet, sier statsadvokat Guiseppe Volpe ifølge nyhetsbyrået AFP.

Volpe begrunner dette med at flere av dem som ble reddet fra skipet er blindpassasjerer.

Etter 36 timers redningsarbeid ble det sagt at alle passasjerer og ansatte var evakuert fra ferja, men senere mandag sa Italias statsminister Matteo Renzi at nærmere 40 personer ikke er gjort rede for. Dette basert på passasjerlister italienske myndigheter har fått utdelt. Ifølge AFP er det mulig at disse listene ikke har vært korrekte.

I alt 427 personer var fraktet i sikkerhet mandag, ifølge den italienske statsministeren.

– Visste ikke hva de skulle gjøre

Sterk vind, dårlig sikt og høye bølger gjorde redningsaksjonen etter ferjebrannen svært vanskelig. Dette var noe av grunnen til at det tok over et døgn fra redningsaksjonen startet, til den ble avsluttet mandag formiddag.

Italiensk politi varslet mandag at de vil etterforske om det ligger noe kriminelt bak ferjebrannen.

Inspeksjoner som ble gjort av ferja «Norman Atlantic» tidligere i år avdekket problemer med blant annet branndører og redningsveier. Disse var imidlertid ikke alvorlige nok til at ferja ble tatt ut av drift.

Flere av de overlevende har i etterkant av ulykken sagt at de oppfattet evakueringen av passasjerer som kaotisk og uorganisert.

– Mannskapet hadde ikke peiling på hvordan de skulle få folk av båten, sa en av de overlevende passasjerene til nyhetsbyrået AFP da han ankom Bari i går.

SISTE NYTT

Siste nytt