Brannene kan spre atomforurensning

Skogbranner i den russiske regionen Bryansk har spredt seg til områder som er forurenset etter kjernekraftkatastrofen i Tsjernobyl i 1986.

Det har vært frykt for at brannene skulle spre seg til området fordi de kan frigjøre kjernefysiske avfallsstoffer i bakken, som så spres med vinden til andre områder.

Talsmenn i departementet for krisehåndtering har benektet at brannene har nådd Bryansk-regionen, men nå hevder organisasjonen som overvåker statsskogene i Russland det motsatte.

Kartene forteller sannheten

- Den 6. august var det 28 branner i Bryansk alene på 2690 dekar forurenset grunn, sier en talsmann for Roslesozaschita.

- Vi har kart som viser hvilke områder som er forurenset og kart som viser hvor det brenner. Hvem som helse kan sammenligne kartene og legge sammen to og to. Det er ingen grunn til å benekte det, sier talsmannen til nyhetsbyrået Interfax.

På sin hjemmeside skriver Roslesozaschita at områder på i alt 39.000 dekar med kjernefysisk forurensning er rammet av de mange brannene.

Organisasjonens nestleder Alexej Bobrinsky sier at det ikke er grunn til panikk. Også sjefen for det russiske helsedirektoratet toner ned faren.

- Forurensningen er nordvest i Bryansk, men det er bakgrunnsstråling, og det brenner bare i ett av de forurensede områdene, sier Gennadij Onisjenko.

Les: Krisemøte om atomkraftverk

Les: Flere hundre ekstra dødsfall daglig

Les: Branner skaper unntakstilstand

Myndighetene får gjennomgå for generelt ikke å gjøre nok i kampen mot brannene, og blir blant annet beskyldt for ikke tidligere å ha fortalt befolkningen og lokale myndigheter om brannfaren fordi hetebølgen var ventet.

Putin-kritikk

Statsminister Vladimir Putins pr-rådgivere får hard kritikk etter at statsministeren fløy over noen av brannområdene.

– De klarte ikke å komme på noe annet enn nok en gang å sette ham bak spakene i cockpiten på et fly, skriver næringslivsavisen Vedomostj.

Putin kritiseres for å forsøke å framstå i sin sedvanlige sterk mann-positur, og Vedomostj ramser sarkastisk opp lignende PR-framstøt, som da Putin kjørte traktor, ubåt, reddet tigre og klappet en bjørn.

Den vanligvis regjeringsvennlige avisen Moskovoskij Komsomolets skriver sarkastisk at «myndighetene kjemper heroisk, hvis man skal tro TV-bildene, mot skogbrannene».

President Dmitrij Medvedev har advart opposisjonen mot å slå politisk mynt på brannkatastrofen.

Lederskribenter mener på sin side at regjeringen med Putins flytur har gjort nettopp det.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt