Katastrofebranner gir dårlig valg

Statsministeren i Hellas ser ut til å gjøre et dårlig valg på søndag etter katastrofebrannene i høst. 

Skogbranner Hellas i Evia, nord for Aten

Skogbrannene i Hellas i høst ser ut til å gå utover de to største partiene i landet.

Foto: ICON / REUTERS

Meningsmålingene tyder på at regjeringspartiet Nytt demokrati kan hale i land en knapp seier, men mange velgere har snudd ryggen til partiet. De mener regjeringen og statsminister Costas Karamanlis har gjort for lite for å både hindre og å stoppe brannene.

66 mennesker mistet livet da brannene herjet i månedsskifte august/september. Hundrevis av hjem ble ødelagt.

 

Greske brannmenn demonstrerer

Greske brannmenn i demonstrasjon i Thessaloniki 8. september.

Foto: LOUISA GOULIAMAKI / AFP

 

Den greske regjeringen har fått hard kritikk fra opposisjonen fordi den ikke hadde sørget for en bedre beredskap, og i etterkant har flere brannmenn gått i demonstrasjonstog og protestert mot manglende verneutstyr.

Mistet alt hun eide i flammene

Elsa Alexiou fra Pendeli-fjellet utenfor Athen er en av velgerne som nå er kritisk til regjeringspartiet Nytt demokrati. Hun mistet alt hun eide i brannen, og tviler på om hun kommer til å stemme på partiet som hun har vært trofast mot i mange år.

- Jeg vet ikke hvem jeg skal stemme på, men jeg vil ha folk i parlamentet som kan ta opp brannene, virkningene på miljøet og hvordan vi skal redde det som er igjen, sier Elsa Alexiou til BBC.

Også det største opposisjonspartiet sliter

Karamanlis' konservative Nytt Demokrati tok over makten fra sosialistpartiet PASOK i 2004. De to partiene har fullstendig dominert gresk politikk siden militærjuntaens fall på midten av 70-tallet. Det er trolig grunnen til at PASOK bare i liten grad tjener på frustrasjonen blant greske velgere.

Statsminister Costas Karamanlis og leder av opposisjonspartiet PASOK, George Papandreou

Statsminister Costas Karmanlis (venstre) og PASOK-leder George Papandreou i gresk TV-debatt 6. september.

Foto: ARIS MESSINIS / AFP

- Mange har svært negative følelser overfor begge de to store partiene, sier valgforsker Constantinos Panagopoulos. - Ja, jeg vil gå så langt som å si at de har negative følelser over det politiske systemet. Og det kommer småpartiene til venstre og høyre til å tjene på, mener han.

- Hellas trenger forandringer

Opposisjonspartiet PASOK mener landet nå trenger store forandringer.

- Etter en av de største katastrofene i landet historie har vi erfart at Karamanlis ikke lever opp til det ansvaret han har, sier lederen i PASOK, George Papandreou.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt