Brann på norskeid luksusskip

105 passasjerer måtte evakueres da det brøt ut brann på det norskeide luksusskipet SeaDream 1 natt til torsdag. Selskapet avlyser cruiset som skulle gå lørdag.

Kystvakta kommer SeaDream1 til unnsetning

HENTET AV KYSTVAKTA: Den italienske kystvakta kom passasjerene om bord SeaDream1 til unnsetning dagen etter.

Foto: John-Egel Hatlevik / Privat

– Det opplevdes dramatisk om natta. Dersom de ikke hadde fått kontroll over brannen, så kunne skipet ha totalhavarert. Det kunne gått veldig galt, sier John-Egel Hatlevik.

Stavanger-mannen og samboeren sov i lugaren da de ble vekket av skipets mannskap ved 02-tida natt til torsdag 1. september.

– De sa at det var brannøvelse, men da vi kom ut i korridoren, så skjønte vi fort at det ikke var noen øvelse fordi skipet var delvis fylt av røyk.

Ifølge Hatlevik fikk de beskjed om å ta på seg livvester og møte ved livbåtene.

– Det så nifst ut

Luksusskipet var på vei fra Kroatia til Italia, da det brøt ut brann i en motor utenfor Napoli. Ifølge Maritime Herald steg tjukk røyk og flammer ut av skipet.

Etter hvert klarte mannskapet om bord å slukke brannen, og hadde såpass kontroll på situasjonen at de ventet til neste dag før passasjerer og noen av mannskapet ble evakuert av den italienske kystvakta.

– Mannskapet opptrådte veldig rolig og profesjonelt. Noen passasjerer var svært nervøse fordi det var pumpet inn mye vann for å slukke brannen, så skipet hadde slagside. Det så nifst ut, men været var greit, så vi ble roet ned, sier Hatlevik.

Ifølge nordmannen var skipet tydelig merket av brannen.

– Det lukta brann og man så at det hadde vært åpne flammer bak på skipet. Strøm og alle systemer var borte, så det var ikke holdbart å være om bord i skipet lenger.

Skorsteinen på SeaDream 1

Bilde av skorsteinen på skipet SeaDream 1 etter brannen.

Foto: John-Egel Hatlevik / Privat

– For tidlig å si noe om årsak

Luksusskipet er eid av norske Atle Brynestad gjennom selskapet SeaDream Yacht Club, med hovedkontor i Florida, USA. Selskapet har to store cruiseyachter, SeaDream1 og SeaDream2. Luksusskipene tilbyr reiser i Middelhavet og Karibien.

Brannen skadet skipets hovedmotor, og fartøyet måtte taues til Napoli. Ingen personer ble alvorlig skadet.

Til NRK bekrefter SeaDream Yacht Club at de har hatt det de kaller for en «liten brann i en av motorene». Gjestene som ble evakuert til Napoli, ble siden fraktet videre til Roma hvor de etter ordinær plan skulle fly hjem lørdag.

Ifølge selskapet er det for tidlig å si noe om hva som var årsaken til brannen, og at tekniske eksperter nå vurderer hva slags reparasjoner som må til for at skipet skal kunne seile igjen.

Lørdagens planlagte avreise med SeaDream er kansellert og gjestene varslet.

SISTE NYTT

Siste nytt