Hopp til innhold

Han blir Canadas nye statsminister

Justin Trudeau (43) blir Canadas neste statsminister. I et brakvalg Canada aldri har sett maken til får det liberale partiet hans rent flertall i parlamentet.

Canadas nye maktpar

Justin Trudeau og kona Sophie Gregoire takket velgerne for støtten i Montreal i natt.

Foto: Sean Kilpatrick / Ap

Det ble en helt historisk valgnatt for statsministersønnen fra Quebec. Det liberale partiet til Justin Trudeau plukket opp svimlende 148 seter i parlamentet og får et enormt flertall.

Det konservative regjeringspartiet gikk kraftig tilbake i natt og sittende statsminister Stephen Harper innrømmet nederlaget og går av som partileder.

Unge Justin Trudeau vokste opp i statsministerboligen han flytter inn i om et par uker.

– Mine venner. Slik ser forandring ut. jeg lover dere virkelig forandring, sa han i sin takketale.

Trudeau overrasket mange med den usedvanlig solide seieren, men han får æren for å drevet en av de beste og mest målrettede valgkampene i Canadas historie.

Faren hans, Pierre Trudeau var statsminister fra 1968 til 1982. Han døde i 2000, og innførte viktige reformer som døyvet separatistopprøret i Quebec og gjorde det lettere for folk i multikulturelle Canada å leve sammen.

Stanser kampflykjøp

Justin Trudeau har lovet velgerne å gi Canada storheten tilbake. Han mener de konservative har ført en økonomisk politikk som ligner mer på USA.

Med Trudeau blir det større utjevning og styrking av det offentlige helsevesenet.

Han har også lovet å ta stanse Canadas planlagte kjøp av amerikanske F35 jagerfly, de samme flyene som Norge har kjøpt.

25.000 syriaflyktninger

Canada har fått kritikk for ikke å ha tatt en mer aktiv rolle i flyktningkrisen. De konservative har bare lovet å ta imot 6000 flyktninger i år, og like før valget ble det kjent at mange flyktningsøknader var blitt forsinket av regjeringen fordi den ønsket en strengere sjekk av flyktningenes bakgrunn.

Justin Trudeaus liberale parti har lovet å hente 25.000 syriske flyktninger fra leirene i Libanon, Jordan og Tyrkia umiddelbart. I Canada mener mange at landet kan ta imot mange som 200.000.

Canada er landet i verden som tar imot flest arbeidsmigranter i forhold til innbyggertallet. Rundt 250.000 mennesker flytter til Canada hvert år. 19 prosent av landets befolkning er førstegenerasjons innvandrere, og i landets største by, Toronto, er mer enn halvparten det.

SISTE NYTT

Siste nytt