NRK Meny
Normal

Brakvalg for euroskeptikere

Euroskeptikerne har gjort et brakvalg og erobrer 129 plasser i det nye EU-parlamentet. Men foreløpige tall viser at sentrum-høyre trolig beholder makten med 211 plasser.

Nigel Farage

Euroskeptikeren og høyrepopulisten Nigel Farage har fått det jordskjelvet han varslet – UKIP er blitt Storbritannias største parti i EU-valget.

Foto: Kirsty Wigglesworth / Ap

Foreløpige tall viser at sentrum-venstre og sentrum-høyre-partiene ser ut til å beholde flertallet i det 751 seter store EU-parlamentet etter søndagens valg, melder flere observatører.

Valglokalene stengte kl. 23, men det vil ta tid før det endelige valgresultatet er klart. Mandatfordelingen vil trolig ikke være klar før tirsdag.

Luxembourgs tidligere statsminister Jean-Claude Juncker erklærte søndag kveld at hans sentrum-høyre parti EPP ville ta ledelsen i Europa-kommisjonen. Sentrum-høyre ser ut til å bli den største blokken i det nye EU-parlamentet.

Søndag kveld ser mandatfordelingen slik ut, basert på foreløpige tall:

Laster Twitter-innhold

Valgskred for Nasjonal Front

Marine Le Pen

Leder av franske Nasjonal Front, Marine Le Pen, krever nyvalg i Frankrike.

Foto: CHRISTIAN HARTMANN / Reuters
Opptelling EU-valget i Southampton Guildhall

Opptelling av stemmer foregår søndag kveld i Southampton Guildhall i Storbritannia.

Foto: CARL COURT / Afp

I Frankrike viser foreløpige valgdagsmålinger at det høyreekstreme partiet Front National får mellom 25 og 26 prosent av stemmene, skriver Le Figaro.

Det er første gang at Front National blir største parti i Frankrike, og nå krever partileder Marine Le Pen nyvalg etter EU-valget.

Brakvalg for UKIP

I Storbritannia ser det høyrepopulistiske partiet UKIP med leder Nigel Farage ut til å ha gjort et brakvalg. Ifølge Sky News viser foreløpige tall like før midnatt at UKIP kan ha blitt landets største parti, hvilket vil være en sensasjon.

Farage lovet før valget at det ville komme et jordskjelv.

Dansk Folkeparti størst

Også i Danmark har det høyrepopulistiske Dansk Folkeparti gjort det bra og ser ut til å kunne bli den største gruppen i EU-parlamentet, ifølge valgdagsmålinger.

Partiet ligger an til en oppslutning på mellom 23 og 25 prosent. Statsminister Helle Thorning-Schmidts sosialdemokrater ligger an til mellom 20 og 21 prosent, mens opposisjonspartiet Venstre får en oppslutning på mellom 16 og 19 prosent.

Når 90 prosent av stemmene i Danmark er opptalt, ser det ut til at Dansk Folkeparti er den overlegne vinneren, mens Venstre er valgets store taper, melder Danmarks Radio ved midnatt.

Dansk Folkeparti poster og kake

Dansk Folkeparti feiret med kake da partiet fikk resultatet av EU-valget.

Foto: NILS MEILVANG / Afp

Høyreekstreme bekymrer Huitfeldt

Anniken Huitfeldt på valgvake

PÅ VALGVAKE: Her møter leder i utenriks- og forsvarskomiteen Anniken Huitfeldt (Ap) Socialdemokratenes leder Stefan Löfven på valgvake i Stockholm.

Foto: Eirik Øwre Thorshaug/Stortinget

I en rekke EU-land har høyreekstreme partier gjort brakvalg i Europaparlamentsvalget.

Det er en trend som ikke Anniken Huitfeldt (Ap) liker, som følger EU-valgvaka sammen med de svenske sosialdemokratene.

– Det er bekymringsfullt at valgresultatet viser at de høyreradikale partiene ser ut til å vinne terreng flere steder i Europa, sier lederen i lederen i utenriks- og forsvarskomiteen.
Lav valgdeltakelse

Lav valgdeltakelse

Bare 43,11 prosent av over 400 millioner velgere i 38 land brukte stemmeretten på søndag.

Det er hårfint over de 43 prosent som brukte stemmeretten ved forrige valg i 2009, da valgdeltakelsen var rekordlav.

Tidligere valgmålinger søndag kveld viste en valgdeltakelse på 41 prosent, og dermed er resultatet noe høyere enn det skeptikerne først antok.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt