Bråk rundt konas visum

Nakenbilder av den mulig kommende førstedamen Melania Trump skaper krøll for den republikanske presidentvalgkampen. Det er ikke bildenes motiv som skaper krøllet, men om damen hadde riktig visum da de ble tatt.

Melania Trump foran et amerikansk flagg ved Trump National Golf Club Westchester i Briarcliff Manor

UKLARHETER? Melania Trump er klar på at hun har fulgt immigrasjonsreglene til punkt og prikke. Men

Foto: KENA BETANCUR / Afp

Melania Trump er opprinnelig fra Slovenia og har i intervjuer – i lys av ektemannens harde utfall mot ulovlige innvandrere – understreket at hun alltid har fulgt regelverket.

Hun er fremstilt som et eksempel til etterfølgelse, for innvandrere som ønsker å etablere seg i USA.

Melania har opplyst at hun startet å jobbe som fotomodell i USA i 1996. I 2001 fikk hun såkalt «grønt kort» og i 2006 ble hun amerikansk statsborger.

Dette stod også på hennes personlige nettside inntil den ble stengt i forrige måned, etter påstander om at hun smykket seg med en uriktig utdannelsesgrad.

Under sin tale til det republikanske landsmøtet i sommer uttalte Melina Trump: «Jeg kom til New York City for 20 år siden.»

Noen måneder for tidlig

Problemet er at det har dukket opp et forsidebilde som skal være tatt for det nå nedlagte franske mannemagasinet Max Magazine i 1995 og publisert i deres januarutgave i 1996.

The New York Post gjenga både forsidebildet og flere andre bilder fra fotoserien denne uken. Det politiske nettstedet Politico har snakket med fotografen, franskmannen Jarl Alé de Basseville. Han forteller at han tok billedserien i 1995, i et fotostudio i Chelsea i New York.

Melania og Donald Trump

Melania og Donald Trump har vært gift siden 2005, året før hun valgte å bli amerikansk statsborger.

Foto: Mary Altaffer / Ap

Melania Trump het da Melania Krauss, var 25 år og hadde vært modell i Paris og Milano.

Hvilket visum

Valgkampstaben til Trump har under hele valgkampen unngått å opplyse hva slags visum Melania Trump hadde inntil hun fikk permanent bo- og arbeidstillatelse, om det gav rett til å arbeide og hvilke perioder visumet var gyldig.

Selv har hun sagt i intervjuer at hun jevnlig fløy tilbake til Slovenia for å fornye visumet, slik reglene krever. Men dette gjelder kun for turistvisum og forretningsvisum uten rett til å arbeide.

Lederen for ett av modellbyråene Melania var tilknyttet, har sagt at han finansierte et såkalt H-1B-visum for henne i 1996. Innehar man et slikt, gir det rett til å arbeide i USA, er gyldig i tre år og kan fornyes, og man trenger dermed ikke å reise til hjemlandet for fornyelse.

Nå settes Melanias forklaring om de jevnlige turene tilbake til Europa opp mot de ulike kriteriene som de ulike typene amerikanske visumene krever. Det granskes også hvilke type turist- og forretningsvisum slovenere kunne innvilges på 1990-tallet.

Donald Trump har trukket frem H-1B spesifikt og hevder at det er utbredt misbruk av denne visumtypen. Han har gjentatte ganger lovet å deportere alle ulovlige immigranter.

Den mulige neste førstedamen sendte i går ut en uttalelse hvor hun fastholdt at hun alltid har fulgt immigrasjonsregelverket. Til Politicos reporter var hun klar på at alle påstander om det motsatte er uriktige.

SISTE NYTT

Siste nytt

Navalnyj i ny film: – Putin eier kjempeslott og eiendommer

MOSKVA (NRK): Den russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj hevder i en ny film at president Vladimir Putin er den egentlige eieren av et slott og kjempestore eiendommer ved Svartehavet. Presidenten avviser påstandene.

– Gratulerer med en Sputnik i armen

MOSKVA (NRK): I Russland startet massevaksineringen av befolkningen for alvor sist mandag. Etter litt fram og tilbake fikk NRKs mann i Moskva også sin Sputnik.