BP-sjefen går trolig av i morgen

BP-direktør Tony Hayward forlater trolig sjefsstolen i løpet av det nærmeste døgnet. Han har fått krass kritikk for håndteringa av oljekatastrofen i Mexicogolfen.

BP-sjef Tony Hayward

Det skal være enighet i BP-styret om at Hayward bør gå av som sjef.

Foto: HO / Reuters

Ifølge avisa The Sunday Telegraph vil direktøren for det britiske oljeselskapet BP, Tony Hayward, kunngjøre sin avgang før selskapet legger fram halvårsresultatet neste tirsdag.

BBC hevder dette vil skje allerede i løpet av det nærmeste døgnet.

Framskynder avgangen

Hayward har fått krass kritikk for håndteringa av oljelekkasjen i Mexicogolfen, etter at oljeriggen «Deepwater Horizon» eksploderte 20. april i år.

Elleve personer omkom i eksplosjonen, mens det anslås at opp mot 7,6 millioner fat olje har lekket ut fra den ødelagte oljebrønnen. BP har hittil brukt 25 milliarder kroner på å tette lekkasjen, som nå skal være tettet.

Det har lenge vært spekulert i om Hayward (52) ville forlate sjefsstolen. Avisa The Times skrev tidligere denne uka at han trolig vil annonsere sin avgang i løpet av august eller september, men ifølge The Sunday Telegraph og BBC blir dette trolig framskyndet.

Ledelsen i BP skal være enige om at selskapet kun vil komme seg gjennom oljekatastrofen med æren i behold dersom Hayward går av.

Den svenske styrelederen, Carl-Henric Svanberg, skal også ha gitt uttrykk for at Hayward må gå. Bare slik kan selskapet utad signalisere en radikal forandring i driften, skriver avisa.

Lang tabbeliste

Hayward har vært i hardt vær etter oljekatastrofen. Han har blant annet blitt kritisert for å være sleivete i kjeften og for å komme med usann informasjon.

Her er enkelte av uttalelsene som har vakt oppsikt:

  • 14. mai: – Mexicogolfen er et veldig stort hav. Mengden olje og kjemikalier som vi bidrar med, er veldig liten i forhold til den totale vannmengden.
  • 15. mai: – Nesten ingen ting har lekket.
  • 18. mai: – Jeg tror miljøkonsekvensene av denne katastrofen i sannhet blir svært, svært små.
  • 1. juni: – Først av alt vil si at jeg beklager. Vi beklager at folks liv blir avbrutt. Det finnes ingen som mer enn meg ønsker at dette var over. Jeg vil ha livet mitt tilbake.

I tillegg til håndteringa av oljelekkasjen, anklages BP for å ha presset britiske myndigheter til å løslate og utlevere Abdel Basset al-Megrahi, som sto bak bombeeksplosjonen i Lockerbie, til Libya. Målet skal ha vært å sikre seg oljekontrakter i landet.

Dudley er het sjefskandidat

Dersom Hayward går av, vil han trolig få etterbetalt om lag én årslønn, men han vil høyst sannsynlig kreve mer ettersom han frivillig går med på å forlate selskapet han har vært en del av i 28 år.

Fredag trakk han seg som ansvarlig for håndteringa av oljelekkasjen på en pressekonferanse i London. Han overlot da ansvaret til en annen av selskapets toppsjefer, Bob Dudley.

Flere aviser mener å vite at Dudley kommer til å erstatte Hayward dersom han går av. BP har imidlertid ikke kommentert dette.

Dudley har vært heldigere med sin mediaprofil enn Hayward. Det er nok en av grunnene til at han nå er ansvarlig for katastrofehåndteringa, samt kontakten med pressen.

SISTE NYTT

Siste nytt