NRK Meny
Normal

Boutros Boutros-Ghali er død

Boutros Boutros Ghali, tidligere generalsekretær i FN, er død, 93 år gammel.

Boutros Boutros-Ghali vinker på vei inn i en bil

FN-SJEF: Boutros Boutros-Ghali var generalsekretær i FN fra 1992 til 1996.

Foto: PETER MORGAN / REUTERS

Egyptiske Boutros Boutros-Ghali ble valgt til FNs generalsekretær i 1991 og ledet FN fra januar 1992 og frem til 1996.

Da ble han etterfulgt av Kofi Annan, etter at USA hadde lagt ned veto mot at Boutros-Ghali skulle få en ny periode.

Kofi Annan og Boutros Boutros-Ghali tar hverandre i hendene foran et FN-flagg

USA LA NED VETO: Boutros Boutros-Ghali ble etterfulgt som generalsekretær i FN av Kofi Annan i 1996, etter at USA hadde lagt ned veto mot at Boutros-Ghali skulle få en ny periode.

Foto: JON LEVY / AFP

Boutros Boutros-Ghalis dødsfall ble offentliggjort av Rafael Dario Ramirez Carreno, president i FNs sikkerhetsråd, på et møte i Sikkerhetsrådet i dag.

De 15 medlemmene i Sikkerhetsrådet startet møtet med å reise seg og minnes den tidligere FN-generalsekretæren med ett minutts stillhet.

Boutros Boutros-Ghali ble født 14. november 1922 i den egyptiske hovedstaden Kairo og var koptisk kristen.

Han var utdannet jurist og professor i folkerett og internasjonale relasjoner ved universitetet i Kairo. Han var også en periode viseutenriksminister i Egypt.

– Det er med sorg vi har mottatt budskapet om at tidligere generalsekretær for FN Boutros Boutros-Ghali er død, 93 år gammel. Boutros Boutros-Ghali vil bli husket som en visjonær og respektert verdensleder. Mine tanker går også til hans familie og nærmeste, sier statsminister Erna Solberg.

Thorvald Stoltenberg: – Han satte sannheten fremfor alt

Thorvald Stoltenberg, tidligere norsk forsvars- og utenriksminister og fredsmegler på Balkan, kjente Boutros Boutros-Ghali godt og mottar dødsbudskapet med sorg.

Thorvald Stoltenberg ønsker Boutros Boutros-Ghali velkommen til Oslo

– VARM OG UREDD: Thorvald Stoltenberg, som her tar imot Boutros Boutros-Ghali i Oslo, beskriver ham som uredd, varm, engasjert og en som satte sannheten foran alt.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Han beskriver Boutros-Ghali som en sjelden personlighet.

– Jeg fikk den største respekt for hans integritet, han var uredd i den videste forstand, sier Stoltenberg til NRK.

– Han var et varmt og meget engasjert menneske, og han satte sannheten fremfor alt. Det er ikke alltid det slår så godt an i alle kretser, men han sto på. Jeg hadde stor beundring for det, selv om det ikke nødvendigvis skapte de kompromisser og løsninger han ellers ville ha fått til, for han var en høyt begavet og fremstående jurist.

Stoltenberg husker godt én spesiell hendelse: Boutros-Ghali ble spådd av en spåkone, som sa at han kom til å bli generalsekretær i FN.

– Da lo han og sa at det ikke var mulig, for han var koptisk kristen og ville aldri kunne representere araberstaten Egypt. Så gikk årene, og det kom forslag på ham som nettopp generalsekretær i FN. Det valget vant han, stikk i strid med hva folk flest trodde på den tiden, sier Stoltenberg.

Den egyptiske visestatsminister Boutros Boutros Ghali blir utnevnt
til FNs nye generalsekretær av en enstemmig hovedforsamling i New York
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt