Hopp til innhold

Verden kan få en ny nasjon

Innbyggerne i Bougainville har vedtatt å støtte kravet om at området skal løsrive seg fra Papua New Guinea. Tallet på nasjoner i verden kan dermed øke til 196.

kLPtL418iwA

Menn med det tradisjonelle upe-hodeplagget på Bougainville i kø for å avgi stemme under folkeavstemningen om øygruppen skal bli selvstendig eller ikke.

Foto: Jeremy Miller

Det er i en folkeavstemning innbyggerne i Stillehavsregionen Bougainville med stort flertall har vedtatt å støtte kravet om at området skal løse seg fra Papua New Guinea og bli en selvstendig nasjon.

Folkeavstemningen er ikke bindende og en selvstendighet må godkjennes av parlamentet på Papua New Guinea

Statsministeren på Papua New Guinea James Marape har ifølge nyhetsbyrået AP så langt ikke kommentert avstemningen.

Rundt 85 prosent av de stemmeberettigede på Bougainville deltok i folkeavstemningen, som har pågått i to uker.

t8raRCEiD30

Det har vært stor oppslutning om folkeavstemningen på Bougainville. Her holder aktivister flagget til øygruppen foran et stemmelokale i landsbyen Arawa.

Foto: STRINGER

Lederen for folkeavstemningskommisjonen Bertie Ahern ble møtt med jubel da han kunngjorde at 98 prosent av dem som hadde deltatt i avstemningen hadde sagt ja til selvstendighet.

Bougainville er en øygruppe som ligger mellom New Guinea og det som har vært kjent som Salomonøyene. Området dekker knappe 10.000 kvadratkilometer og innbyggertallet er vel 230.000, som igjen består av en rekke folkegrupper med ulike språk.

Rike naturressurser

Bougainville fikk i 2005 indre selvstyre fra Papua New Guinea. Da hadde det vært flere tiår med uro der en separatistbevegelse sloss mot sentralregjeringen i landet. Rundt 15.000 mennesker mistet livet i kampene. Partene ble enig om en våpenhvile 2000.

Bakgrunnen for konflikten var blant annet de rike kopperressursene på Bougainville, som innbyggerne mente aldri kom lokalbefolkningen til gode.

Koppergruven i Panguna-området ble stengt på grunn av konflikten, men nå håper selvstendighetsforkjemperne at den kan danne grunnlaget for økonomien i en selvstendig stat.

Admiral Yamamotos død

Bougainville er også kjent fordi Japans mest kjente militære under 2. verdenskrig, admiral Isoroku Yamamoto, ble drept da flyet han satt i ble skutt ned av amerikanske fly midt inne på øyen 18. april 1943. Yamamoto var strategen bak det japanske angrepet på Pearl Harbor i desember 1941.

Før dette hadde han advart mot å gå til krig mot USA. Yamamotos død og de harde kampene i denne delen av Stillehavet var med å avgjøre 2. verdenskrig, til USA og de alliertes fordel.

_Qxp8X96Nas

Japans mest kjente offiser under 2. verdenskrig, admiral Isoroku Yamamoto ble drept på Bougainville i 1943.

Til tross for mange forsøk så klarte ikke de allierte å drive de japanske styrkene bort fra Bougainville før kapitulasjonen i august 1945. Tusenvis av japanske og amerikanske soldater mistet livet under de harde kampene om øyen fra 1941 til 1945.

MbSagchCPys

Amerikanske marinesoldater på Bougainville i 1944. Kampene på øyen var blant de hardeste under hele krigen i Stillehavet under 2. verdenskrig.

Foto: Uncredited / Ap

SISTE NYTT

Siste nytt