Hopp til innhold

Sykehus bøtelegger kvinner hver gang de skriker under fødsel

Et lokalt sykehus i Zimbabwe, ett av de fattigste landene i Afrika, gir gravide kvinner fem dollar i bot hver gang de skriker under fødselen, viser ny rapport.

Zimbabwe

Zimbabwiske mødre med sine barn selger tobakk i Harare, Zimbabwes hovedstad. Svært mange kvinner i det afrikanske landet velger å føde utenfor sykehus på grunn av de høye kostnadene. FN anslå at hver åttende kvinne dør under fødsel i Zimbabwe hver dag.

Foto: Tsvangirayi Mukwazhi / Ap

Den sjokkerende informasjonen kommer frem i antikorrupsjonsorganisasjonen Transparency Internationals nye omfattende rapport om den globale korrupsjonen.

Den viser at korrupsjonen i Zimbabwe er så systematisk at kvinner blir utnyttet på sitt mest sårbare. I tillegg kommer det frem at 62 prosent av innbyggerne i landet sier at de har bestukket noen det siste året, skriver The Washington Post.

Kan betale halv årslønn for å føde

Boten på fem dollar, rundt 30 norske kroner, begrunnes med at det kan oppfattes som en «falsk alarm» for dem utenfor fødestuen.

Mange kvinner i Zimbabwe unngår allerede å føde på sykehus i landet på grunn av en obligatorisk avgift på 300 kroner. Avgiften er en tredjedel av den gjennomsnittlige årslønnen i det afrikanske landet på 900 kroner. Ifølge rapporter fra FN dør hver åttende kvinne under fødsel i Zimbabwe hver dag,

Det betyr at i et land hvor undersysselsettingen er på 95 prosent kan en kvinne som skriker noen ganger under fødselen skylde halvparten av sin årsinntekt til sykehuset etter å ha født.

Holdes fanget på sykehus

Ifølge en oppfølging som Transparency International har gjort på temaet holdes mødre som ikke klarer å betale boten tilbake på sykehuset frem til familiene deres betaler. Renter legges også til.

Enkelte kvinner skal ha ringt til familiemedlemmer for å få hjelp til å rømme fra sykehuset, mens andre som har blitt sluppet fri, har senere blitt kontaktet av gjeldsinnkrevere for sykehuset som har krevd både sykehusavgiften og et innkrevingsgebyr.

Transparency International sier at deres Zimbabwe-kontor kontaktet helsedepartementet i landet angående saken gjennom et formelt brev. Departementet sa først at de hadde mottatt brevet, men hevdet senere å ha mistet det etter at ingenting hadde blitt gjort med saken.

Til slutt fikk et medlem av Transparency International i Zimbabwe til et møte med landets visehelseminister Douglas Mombeshora, som forsikret om at han skulle se på saken. Siden da har ikke organisasjonen mottatt flere klager fra mødre om skrikeavgift, selv om fødselsavgiften på 300 kroner fortsatt står ved lag.

Var et av Afrikas mest lovende land

Zimbabwe var for ikke mange tiårene siden regnet som ett av Afrikas rikeste, mest fruktbare og lovende land. Det er det ikke lenger. Siden frigjøringshelten Mugabe ble landets leder ved selvstendigheten fra britene i 1980, har mye gått i gal retning.

Den nasjonale økonomien ligger i grus som følge av en katastrofalt gjennomført jordreform, helsevesenet har kollapset, 94 prosent av de offentlige skolene har stengt og 60 prosent av befolkningen er i perioder avhengig av matutdelinger.

Sammen med omfattende voldsbruk, forfølgelse og undertrykkelse av politiske motstandere, valgjuks og kveling av mediene har det gjort landet og presidenten til en internasjonal pariakaste.

SISTE NYTT

Siste nytt