Hopp til innhold

Bøtelagt for å være på lekeplass

Majka Munk Michaelsen tok med seg to barn på en lekeplass i København. Det ble en dyr tur.

Majka Munk Michaelsen ble bøtelagt for koronabrudd i København.

Majka Munk Michaelsen ble bøtelagt for koronabrudd i København.

Foto: Tobias Boldt / DR

Selv om Danmark har myknet opp koronatiltakene noe, er signalene fra regjeringen ganske lik de norske: Dette går bra helt til det ikke lenger gjør det.

Det er altså litt opp til borgerne. Hvis danske innbyggere fortsetter å følge helserådene og kurvene fremdeles peker nedover, vil landet gradvis åpne mer.

For å hindre at folk ikke glemmer seg eller gir blaffen i koronalovene myndighetene har utarbeidet, har politiet i helga gått hardere til verks enn tidligere.

Vil klage på bota

Majka Munk Michaelsens søndagstur med datteren og hennes venninne i København endte opp med å koste 2500 kroner. De var på Islands Brygge i København, hvor det dagen før ble innført oppholdsforbud.

Majka Munk Michaelsen ble bøtelagt for koronabrudd i København.

Majka Munk Michaelsen sier hun er sjokkert over bota.

Foto: Tobias Boldt / DR

– Jeg synes dette er drøyt, for vi hadde ikke gått inn på lekeplassen hvis det hadde vært noen andre mennesker der. Jeg er faktisk helt sjokkert, sier hun til Danmarks Radio (DR).

Michaelsen, som jobber som advokatsekretær, forteller at de gikk inn en inngang der det ikke var noe skilt om oppholdsforbudet.

– Jeg fortalte politiet at det ikke var noen andre der, og at vi skulle gå videre. Politiet sa det overhodet ikke var mulig å gjøre noe unntak, forteller Michaelsen, som sier hun vil klage på bota.

Flere bøtelagt

Politiet i København ønsker ikke opplyse overfor DR hvor mange slike bøter de har skrevet ut, annet enn at det er snakk om «en god håndfull».

– Det kan virke strengt og urettferdig å bli ilagt en bot, men vi har skiltet på alle steder inn til Islands Brygge. Folk må også se dette i et litt større perspektiv, sier visepolitiinspektør Jesper Bangsgaard.

– Så det er ingen kjære mor fra politiet?

– Nei, det er det ikke.

En studie fra Aarhus Universitet viser at det er færre dansker som nå følger retningslinjene om hyppig håndvask og å unngå store forsamlinger enn tidlgiere i epidemien. Den negative trenden ble avdekket mens skoler og barnehager gradvis ble gjenåpnet, skriver NTB.

Vil beholde kontrollen

Søndag ettermiddag var det rapportert om 422 koronadødsfall i Danmark, i Norge er det tilsvarende tallet 201.

– Ingen har lyst til å holde Danmark lukket én dag mer en høyst nødvendig, men vi må ikke gå raskere fram enn at vi fortsatt kan ha kontroll på epidemien, sier statsminister Mette Frederiksen.

Også i Norge er flere personer ilagt koronabøter. Blant annet ble en koronasmittet person i Nordland bøtelagt med 20.000 kroner for å ha brutt isolasjonen.

Sverige har ikke hatt like strenge regler som i nabolandene, men rekke puber i Stockholm har fått kritikk etter besøk av koronainspektører denne helga – og fem ble stengt, melder SVT.

2194 personer er døde som følge av korona i Sverige.

SISTE NYTT

Siste nytt