Hopp til innhold

Boston - mer enn en bombet by

Det var i Boston det hele startet. Både koloniseringen av den «nye» verden og kampen for et selvstendig USA. Derfor har Boston en spesiell plass i amerikanske hjerter.

Analyse av Joar Hoel Larsen

Når millioner av skattetrette amerikanere de siste årene har sluttet seg til Tea Party-bevegelsen, så er de på solid historisk grunn.

For det var skattetrette kolonister som ved «Teselskapet i Boston» i 1773 som innledet uavhengighetskrigen mot britene. De var lei av å betale skatt til London uten å få noe igjen.

Boston Tea Party 1773

Ett av de berømte bildene som illustrerer det senere så berømte 'teselskapet' i Boston 16. desember 1773. Kopi av litografi trykket av Sarony & Major i 1846.

Foto: Wikimedia Commons

Senhøstes 1773 kledde enkelte mannlige bostonianere seg ut, bordet noen skip i Boston havn og kastet den verdifulle telasten i sjøen i protest. Etter The Boston Tea Party økte misnøyen med og motstanden mot kolonimyndighetene.

Den endte med at representanter for de – på det tidspunkt – 13 britiske koloniene i Nord-Amerika formulerte en uavhengighetserklæring som de undertegnet den 2. august 1776.

Pilegrimene og Mayflower 1620

Det skulle gå mer enn 100 år fra de første spanjolene slo seg ned i Sør-Amerika til britene fikk en varig koloni i Nord-Amerika.

I 1620 kastet «Mayflower» anker noen mil sør for der Boston ble grunnlagt noen år senere.

Først ble bosettingen kalt Trimountaine, etter de tre fjellene ute på den opprinnelige halvøya, men fordi mange av de første immigrantene kom fra byen Boston i Lincolnshire i England endte navnevalget med Boston.

Men det skulle bli de irske innvandrerne som kom til å prege byen. De dominerte lenge både politiet og brannvesenet og mange fremtredende fagforeningsledere var også irske.

Det er 20 byer i USA som har flere innbyggere enn Bostons 650.000, men paraden på St. Patricks day er den nest største i landet.

Å være fra Boston ...

En by i USA som snart kan markere sin 400 årsdag, er svært gammel etter amerikansk målestokk. Derfor har da også Boston en form for urban patina som amerikanske byer ikke har.

Bostonianerne er meget bevisst byens historiske rolle både politisk og kommersielt, som hovedstad i The Commonwealth of Massachusetts som fremdeles er statens offisielle navn.

Bostons spesielle historie har gitt byen en egen identitet som kommer til uttrykk i bystolthet og lokalpatriotisme, særlig da på idrettsbanen.

I dette århundre, altså på 2000-tallet, har ingen annen by i USA blitt amerikanske mestre i både amerikansk fotball (Patriots), ishockey (Bruins), basketball (Celtics) og baseball (Red Sox).

Byen med verdens beste universitet

Harvard topper som regel alle internasjonale lister over verdens beste universiteter. I år er M.I.T–Massachusetts Institute of Technology–på annen plass på en rekke lister.

Begge er fra Boston, men utgjør en relativt liten del av Stor-Bostons rundt 100 universiteter og høyskoler.

Studenter og forskere fra en hel verden strømmer til Boston for å bli best.

Det er knapt nok et eneste år uten en eller flere nobelprisvinnere fra Boston, mange med ikke-irske og fremmedartede etternavn som bare understreker byens internasjonale og kosmopolitiske stil.

Kennedy-klanen og andre politikere

John F. Kennedy, Robert Kennedy og Edward Kennedy

Noen av de mest berømte byborgerne er Kennedy-familien, her representert ved brødrene John F, Robert og Edward som alle ble blant landets viktigste politikere.

Foto: AP

Amerikas ukronede kongefamilie stammer fra Boston. John F. Kennedy var USAs første katolske president, men på ingen måte den første presidenten fra byen.

John Adams var USAs første visepresident, under George Washington, og ble valgt som USAs andre president da Washington hadde sittet to perioder. Hans sønn, John Quincy Adams har også vært president i USA.

Da er det kanskje betimelig at også det andre far/sønn-presidentparet i amerikansk politikk. George H.W. Bush og George W. Bush, har tilknytning til Boston. George den eldre ble født i byen.

Barack Obama har studert der og fire av de åtte siste tapende presidentkandidatene i USA har tilknytning til byen; demokraten Michael Dukakis i 1988, George H.W. Bush i 1992, John Kerry i 2004 og Mitt Romney i 2012.

Fra Boston Pops til New Kids on the Block

Cheers

Fra Bostons mest kjente kultureksport: Ted Danson og Kirstie Alley fra komedien Cheers.

I tillegg til det politiske, sportslige og det akademiske er Boston en viktig by i amerikansk populærkultur.

Bostons eget symfoniorkester har en «light» utgave, Boston Pops, som spiller svisker og lettere musikk. Boston Pops er langt mer populære enn moderorkesteret og har solgt millioner av plater over hele verden.

I den lettere sjanger har også NKOTB gjort seg bemerket. Anført av brødrene Wahlberg var boybandet sin tids Justin Timberlake, med hylende småpiker og 80 millioner solgte plater.

På filmfronten har de Oscar-vinnende barndomsvennene Ben Affleck og Matt Damon satt hjembyen på kartet, og TV-serier som «Boston Legal» og «Boston Public» avspeiler på en måte to sider av livet i byen.

Suksessen «Cheers»–som foregår inne på en pub «where everybody knows your name»–skal også forestille Boston.

Det finnes en pub i byen med samme navn, men annet interiør–og det er dessverre ingen som vet hva du heter.

SISTE NYTT

Siste nytt