Bortgjemte Palme-dokumenter funnet

Topphemmelige permer om mordet på den svenske statsministeren, Olof Palme, skal ha ligget hos sikkerhetstjenesten i flere tiår. Først nylig fikk politiets granskningsgruppe dokumentene, ifølge den svenske avisa Expressen.

Åstedet for Olof Palme

UOPPKLART: Svensker la ned røde roser ved Sveaväge der landets statsminister, Olof Palme, ble skutt og drept 28. februar 1986. Fortsatt arbeider politiet med drapssaken.

Foto: PRESSENS BILD/HANS T. DAHLSKOG / NTB scanpix

Det er to tidligere ansatte i den svenske sikkerhetstjenesten, Säpo, som i dag står fram i den svenske avisa.

Ifølge Walter Kegö og Jan-Henrik Barrling ble raden med Palme-dokumenter først overlevert til granskingsgruppa nylig etter å ha vært i Säpos forvaring i flere tiår.

– Det var helt nytt for Palmegruppa, sier Kegö til avisa.

Internasjonalt kjent politiker

Olof Palme ble skutt og drept med ett skudd på Sveavägen i Stockholm 28. februar 1986 klokken 23.21. Da var statsministeren og kona Lisbeth på vei hjem fra kino.

Olof Palme

Den svenske statsministeren, Olof Palme, fotografert under et norgesbesøk i januar 1983.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / NTB scanpix

Drapet fikk stor oppmerksomhet over hele verden, og politiet jobber fortsatt med en rekke spor. Sosialdemokraten Olof Palme var en internasjonalt kjent politiker, og sterkt omstridt.

Dokumentene som nå er overlevert politiets Palme-gruppe, skal blant annet dreie seg om avlytting av en russisk diplomat som skal vise til at Sovjetunionen visste om mordet på forhånd.

Lederen for Säpo ønsker ikke å kommentere saken overfor Expressen. De har tidligere hevdet at de overleverte alt etterforskningsmaterielt de hadde i 1989 til Rikskriminalpolitiet.

En leder for Palme-gruppa, Dag Andersson, bekrefter overfor avisa at de er interessert i det nye Palme-sporet.

Undersøker hemmelig organisasjon

Aftonbladet forteller også i dag at Palmegruppa nylig har avhørt en tidligere agent for forsvaret, Donald Forsberg, om den hemmelige organisasjonen Stay Behind.

Organisasjonen skulle forsvare Sverige ved en eventuell sovjetisk okkupasjon, men har også blitt knyttet til mordet på den svenske statsministeren, skriver avisa.

Drapskvelden skal to personer fra Stay Behind ha møttes i området Palme ble myrdet, og kommunisert i walkietalkies. Forsberg avviser det som reint tull at gruppa har noe med drapet å gjøre.

Han sier Stay Behinds formål var å øve på samband i et bymiljø og samle inn informasjon om gatelanging av narkotika.

Granskingsgruppa ønsker ikke å kommentere utspillet, men bekrefter overfor avisa at de er interessert i observasjoner av personer med walkietalkies som befant seg i nærheten av åstedet.

SISTE NYTT

Siste nytt