Hopp til innhold

Apple, Trump og rentefrykt skaper uro

Gårsdagens fall på Wall Street smittet over til Asia i morgentimene i dag. Nikkei-indeksen i Tokyo er ned over to prosent.

BØRSFALL: Forbipasserende kunne se børsuroen utfolde seg direkte på en av skjermene til et av Tokyos finansforetak i morgentimene i dag.

Foto: Toshifumi Kitamura / AFP

Det startet egentlig enda verre enn tallene gir inntrykk av i skrivende stund. Nikkei-indeksen i Tokyo falt mer enn tre prosent etter åpning, men hentet seg noe inn igjen etter hvert og endte ned drøyt to prosent.

I Hongkong falt børsen nesten to prosent etter åpning, men har senere tatt igjen det tapte og klokka 0850 vaker Hang Seng-indeksen rundt null.

En rekke teknologiselskaper, deriblant flere store underleverandører av elektroniske komponenter, falt til dels betydelig i markedsverdi.

– Markedsaktørene tenker i stadig større grad at oppgangen i teknologiaksjer vil ta slutt om ikke lenge, sier markedsstrateg Yoshinori Shigemi i investeringsbanken JP Morgan til Reuters.

Oljeprisen er for øvrig tilbake under 70 dollar fatet etter å ha steget til 71,50 i går på signaler om produksjonskutt fra oljekartellet OPEC.

– Lavere oljepris betyr motvind for amerikanske aksjemarkeder, og da særlig energisektorene, sier Shigemi.

Tekno-stup på Wall Street

Apple-logoen på en bygning i San Francisco, USA

RASTE: Teknologigiganten Apple var blant aksjene som fikk hard medfart på New York-børsen i går.

Foto: Josh Edelson / AFP

Uroen i Asia var for så vidt ventet etter at det var finansielt ruskevær på New York-børsen i går. Særlig teknologigiganten Apple fikk juling og falt over fem prosent.

Dette skjedde etter at en av selskapets underleverandører meldte om «betydelig mindre leveranser», og de fleste regnet med at det var nettopp Apple som hadde bestilt færre deler. Det fikk igjen mange til å stille spørsmål om hvor godt det egentlig står til med Iphone-salget.

Også andre tekno-giganter som Facebook (-2,35%), Amazon (-4,41%) og Netflix (-3,10%) registrerte betydelige fall i sine aksjekurser.

Når det gjelder de brede indeksene, ble fasiten på Wall Street som følger i går:

  • Industriindeksen Dow Jones falt 2,32 prosent.
  • Den brede S&P 500-indeksen falt 1,97 prosent.
  • Teknologiindeksen Nasdaq falt 2,78 prosent.

Bil-frykt og rentefrykt

Toyota cars are pictured during the Salao do Automovel International Auto Show in Sao Paulo

MERKER UROEN: Bilprodusenten Toyota falt på Tokyo-børsen etter nyhetsmeldinger om mulig amerikansk toll på biler og bildeler.

Foto: Paulo Whitaker / Reuters

Flere investorer er også uroet over nyhetsartikler der Trump-administrasjonen sies å planlegge innføring av toll på biler og bildeler. Aksjene til japanske bilprodusenter som Honda og Toyota var blant dem som falt i morges.

I tillegg skriver Wall Street Journal at administrasjonen også planlegger bruk av eksportkontroller og andre rettslige skritt for å få bukt med industrispionasje og andre former for tyveri av forretningshemmeligheter. Hva slags mottiltak dette møtes med fra andre land, er også en kilde til bekymring.

Her hjemme har for øvrig Norsk Industris Knut Sunde for øvrig kalt en eventuell innførsel av toll på biler og bildeler for en «krigserklæring».

De varslede renteøkningene fra den amerikanske sentralbanken er også en kilde til bekymring. I utgangspunktet er renteøkninger et tegn på at økonomien går bedre, men mange frykter sentralbanken skal ta i litt for hardt, litt for fort. De frykter at renteøkningene dermed skal få utilsiktede, negative konsekvenser, som for eksempel at husholdningene strammer inn forbruket raskere enn ventet.

SISTE NYTT

Siste nytt