Hopp til innhold

Børsfall etter Hellas-nei

Finansmarkedene reagerer negativt på at de greske velgerne med stor overvekt sier nei til kreditorenes betingelser for å gi nye lån til landet.

Hellas og eurosonen

NEDGANG: Grekernes nei til kreditorenes krav får europeiske børser til å stupe.

Foto: STRINGER / Reuters

De europeiske aksjemarkedene falt fra start etter at grekerne sa nei til kreditorenes krav om flere innstramminger i bytte for nye lånemidler. Både den tyske DAX-indeksen og den franske CAC 40-indeksen falt med tre prosent fra start, men tok seg noe opp etterhvert.

I Norge hadde hovedindeksen på Oslo Børs falt med 0,9 prosent etter halvannen times handel. Verdien av en euro var ned fra start, men styrket seg da det ble kjent at den greske finansministeren Yanis Varoufakis trekker seg.

På formiddagen lokal tid falt også Hongkong-børsen med 3,18 prosent etter at folket i Hellas sa et rungende nei til å akseptere vilkårene som landets kreditorer EU og IMF har satt.

Også det japanske aksjemarkedet falt mandag. Ved stengetid var Nikkei-indeksen ned med 2,1 prosent, mens børsen i Seoul i Sør-Korea falt med 2,4 prosent. Shanghai-børsen hadde oppgang mandag, men det skyldes at flere meglerforetak har gått sammen for å stabilisere børsen.

​Sitter på gjerdet

Senioranalytiker Toshihiko Matsuno ved SMBC Friend Securities i Tokyo forklarer hvorfor de asiatiske markedene foreløpig ikke reagerer kraftigere på resultatet av folkeavstemningen:

– Mange finansaktører har inntatt en vent-og-se-holdning, i og med at døren ikke er stengt til nye forhandlinger. Konsekvensene av et nei er ikke noe større enn sist uke, da gjeldsforhandlingene mellom Hellas og kreditorene ble brutt.

Flere konsekvenser

Hellas' overveldende nei-flertall vil trolig øke usikkerheten i markedet, svekke euroen og føre til stort salg av aksjer, tror eksperter.

Reaksjonen i finansmarkedene vil imidlertid ikke være like ille som for en uke siden, mener markedsstrateg David Joy i Ameriprise Financial.

I forrige uke raste amerikanske børser nedover i likhet med globale aksjemarkeder på grunn av økt frykt for at Hellas ville måtte forlate eurosonen.

En arbeidsgruppe for eurosonelandene skal møtes mandag for å diskutere følgende av et nei. Samtidig møtes Europas mektige ledere François Hollande og Angela Merkel til middag i Paris. Hellas står på menyen.

Euro-utgang?

En gresk utgang av euroen er nå mer sannsynlig, mener leder for europeisk økonomi hos Credit Suisse, Neville Hill. Den beste løsningen er om Europa skaffer Hellas en realistisk gjeldsettergivelse, i stedet for å tillate en ukontrollert utgang av eurosamarbeidet, sier Hill.

Dersom Hellas forlater eurosonen, tror ikke eksperter at det nødvendigvis vil føre til store konsekvenser for verdensøkonomien. Hellas' økonomi tilsvarer bare to prosent av hele eurosonen. Samtidig er de europeiske bankene mye mer robuste enn da gjeldskrisen herjet i 2010.

– Vi tror at markedsreaksjonene vil være skarpe innledningsvis, men at børsene vil snu og komme opp igjen på et høyere nivå i løpet av de neste ukene dersom situasjonen takles på proaktivt vis, sier global markedsstrateg Paul Christopher ved Wells Fargo i St. Louis, USA.

SISTE NYTT

Siste nytt