Børsen i Aten stuper

Etter å ha vært stengt i fem uker, gjenåpnet den greske børsen mandag morgen. 23 prosent av aksjeverdiene er blåst bort etter børsåpning.

Børsen i Athen åpnet i dag

Børsen i Athen har holdt stengt siden 28. juni. Mandag gjenåpnet verdipapirhandelen i Hellas, med kraftige kursfall som resultat.

Foto: RONEN ZVULUN / Reuters

Aksjemarkedene i Hellas åpnet igjen mandag morgen etter å ha vært stengt i fem uker.

Børsen ble stengt i forkant av kapitalbegrensningene som ble innført av greske myndigheter 28. juni. Samtidig ble bankene stengt.

Som ventet faller aksjeverdiene kraftig etter handelen ble gjenopptatt i Athen.

Ifølge CNBC åpnet den greske hovedindeksen med et fall på 22,8 prosent mandag morgen. National Bank of Greece, som er landets største bank, falt 30 prosent. Det tilsvarer ifølge Reuters grensen for hvor mye en aksje kan falle på en dag. Det samme gjelder finansindeksen.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Børsen i Aten» i nytt vindu

På forhånd ventet analytikere en nedgang på rundt 20 prosent, ifølge BBC og Reuters, mens greske fremtidskontrakter (futures) indikerte en nedgang på 15,2 prosent i tiden før børsåpning.

I forkant var det ventet at banksektoren ville få mest juling. Årsaken er at bankene trenger påfyll av penger (rekapitalisering).

Gjenåpningen av børsen i Hellas skjer samtidig med at statsminister Alexis Tsipras forhandler om vilkårene knyttet til et lån på 86 milliarder euro, som skal holde landet økonomisk flytende de neste tre årene.

Avtalen må være på plass før 20. august, da Hellas må betale et avdrag på sin obligasjonsgjeld til den europeiske sentralbanken ESB.

SISTE NYTT

Siste nytt